Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-високият непокоряван връх в света

17 ноември 2023, 20:23 часа

Сред величествените върхове на Хималаите, един от тях е обект на тайни и загадъчност. Гангкар Пуенсум, най-високата планина в Бутан, издига своите върхове на височина от 7570 метра. Но не това го прави толкова впечатляващ, а факта, че той е един от най-високите върхове в света, където все още не е стъпвал човек.

Загадъчна височина

Гангкар Пуенсум се изкачва към небето на границата между Бутан и Тибет, но точната гранична линия продължава да бъде обект на спорове. Китайските карти определят върха като свой, докато други източници твърдят, че той е изцяло в Бутан. Това несъответствие на границите придава на планината допълнителен елемент на мистика.

Топ 5 на най-високите върхове в България

Първите карти на Гангкар Пуенсум са изненадващо неточни, което затруднява първите опити за покоряване. Върхът се оказва трудно откриваем и този факт сам по себе си затруднява началото на алпинистката история на върха.

Първите неуспешни опити

Между 1985 г. и 1986 г., четири експедиции се опитват да превземат върха, но всички завършват с неуспех. Стъпвайки на терен, който човек не е докосвал преди толкова дълго време, алпинистите се сблъскват с предизвикателства, които преминават границата на обичайните трудности при катеренето.

Хималаи

Забраната и спорът

През 1994 г., правителството на Бутан внимателно обръща поглед към върховете на своите планини и забранява катеренето на планини, по-високи от 6000 метра. Тази забрана е освен мярка за запазване на природата, но и израз на уважение към местните духовни убеждения.

През 1998 г., японска експедиция получава разрешение от Китайската асоциация на алпинизма да изкачи Гангкар Пуенсум от тибетска страна. Но граничният спор с Бутан предизвиква отмяна на разрешението, оставяйки върха непокорен.

10-те най-високи върхове в света

Гангкар Пуенсум продължава да бъде тайна, която приковава вниманието и въображението на тези, които смело се опитват да стъпят на върха на света. Непокорен от човека, този връх представлява не само едно от последните предизвикателства за алпинистите, но и символ на уважение към майката природа.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес