Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-големият град на остров Сардиния?

04 юни 2024, 10:05 часа

Каляри (на италиански: Cagliari) е административният център на италианския остров Сардиния, разположен в Залива на ангелите (Golfo degli Angeli).

Каляри на сардински диалект звучи като Casteddu, което буквално означава замък. Това е най-големият град в Сардиния. Населението му е около 160 хиляди души, а с предградията почти 400 хиляди.

Тук няма време да скучаете, защото ще ви бъдат предложени множество екскурзии, дискотеки и нощни барове, луксозни магазини, както и прекрасни хотели на брега на морето.

Градът е на 28-мо място по доходи в Италия, далеч от по-богатите северни градове като Торино, Венеция и Генуа.

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

История

Древен град с дълга история, Каляри е бил завладяван много пъти от различни цивилизации. През 1324-1720 г. и 1798-1815 г. градът е столица на кралство Сардиния, което през 1861 г. се присъединява към кралство Италия. Поради факта, че в Каляри е основан университет, както и архиепископство на Римо-католическата църква, градът се превръща във важен религиозен, културен, образователен и политически център.

По време на Втората световна война столицата на Сардиния е сериозно разрушена, но след това я възстановили. Въпреки обстоятелството, че Каляри е разделен на две части - средновековна и модерна, и в двете ще се насладите на блясъка на дворци и катедрали, на уюта на малките улички.

Плажове

Без съмнение най-популярното място в Каляри е плажът Poetto Beach. Недалеч са още по-красивите плажове с най-чист пясък - Виласимиус и Чиа. В блатистите езера на Stagno di Molentargius можете да видите ята розови фламинго.

Кухня и ресторанти в Каляри

В стария град има много ресторанти и просто няма как да сбъркате с избора си, тъй като качеството на храната тук е високо, особено ако изберете ястия от морски дарове. Какво по-хубаво от вечеря за двама с бутилка местно домашно вино?

Дълбоко в улиците на квартал „Марина“ е скрита отличната пицария. Мястото е толкова популярно, че е необходима предварителна резервация на маса. Има и няколко други места, където можете да опитате оригинални местни салати. 

Може да опитате перфектно сготвена и красиво поднесена традиционна сардинска кухня. По обяд ще ви предложат леки ястия и салати. Има паркоместа и детска стая. Плюс това, кафе-ресторантът се намира до плажа.

Колко са италианските острови в Средиземно море

Забележителности и атракции в Каляри

Национален археологически музей

Любопитните очевидно ще бъдат заинтересувани от Националния археологически музей, където има голяма колекция от стъклария и много фантастични бронзови фигурки.

Пинакотека

Пинакотеката - Pinacoteca Nazionale, се намира в същата сграда къща и съхранява колекция от религиозни картини от барока и средновековието.

Исторически паметници

Красивият исторически център е доминиран от Кулата на слона и Кулата „Сан Панкрацио“, построени през Средновековието.

Каляри може да се похвали със средновековен замък, катедралите „Санта Мария“ и „Бонария“, характерни средновековни квартали с резиденции на богати семейства, типични ресторанти и магазини за сувенири.

В стария град ще видите катедрала от 13 век, вътре в която има великолепна златна мозайка. Ако се изкачите на бастиона „Сан Реми“ (Bastione di San Remy), ще имате невероятна гледка към града. Не пропускайте да посетите огромния каменен масив „Дяволското седло” (Sella del Diavolo).

Заслужава си да видите Ботаническата градина към университета в Каляри, както и Римския амфитеатър, построен през 2 век сл. Хр., чиято история ще ви разкаже за тукашните гладиатори.

Фестивали

Периодът от юли до септември в Каляри е времето за фестивали на изкуството. Най-известният фестивал в Каляри е Sant'Efisio - в памет на един екзекутиран воин-християнин по време на император Диоклетиан.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес