Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-дългият ден в годината?

16 септември 2022, 19:55 часа

21 юни е лятното слънцестоене. Астрономи и географи смятат това събитие, случващо се в Слънчевата система, за важно. На този ден нашата планета Земя заема такова положение спрямо слънцето, че слънчевите лъчи в Северното полукълбо осветяват дъното на най-дълбоките кладенци. Това е най-дългият ден в годината, в средните ширини неговата дължина надвишава 16 часа.

На 21 юни в северното полукълбо започва лятото, а в южното – зимата.

2004 г. е високосна година, така че, за да наваксаме тропическия календар, добавяме ден. В резултат на това срещаме най-дългия ден в годината в неподходящия момент.

21 декември – начало на астрономическата зима и най-късият ден от годината

Оттогава дневните часове стават все по-кратки. До 23 септември, деня на есенното равноденствие, тъмното време на деня ще преобладава над светлото. Хората, като правило, не обръщат много внимание на намаляването на дневните часове, но това със сигурност ще се отрази на биологичното състояние: желанието за добър сън расте, а сънят става по-силен и по-спокоен.

Някои астрономи смятат лятното слънцестоене за специално, дори донякъде мистично. За някои това е най-тъжният ден в годината - разбирате, че в природата започва увяхването.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес