Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са неподозираните свойства на куркумата?

10 януари 2022, 10:40 часа

Куркумата или, както още я наричат, "златната подправка" е азиатска подправка с много полезни свойства. Получава се от натрошени и изсушени корени на растението. Подправката е широко известна не само в източноазиатските страни, но и в Европа.

Ползи за здравето от куркумата?

Куркумата е корен от семейството на джинджифила, използван като подправка, оцветител и лечебно средство. Основната активна съставка в куркумата е куркуминът:

  • Силен антиоксидант: активира производството на антиоксидантни ензими в клетките на тялото, в резултат на това намалява действието на свободните радикали;
  • Естествен имуномодулатор: повишава комплексно устойчивостта на организма, тъй като е адаптоген (други добре познати адаптогени са: женшен, пчелно млечице, елеутерокок, гъба рейши и други);
  • Притежа противовъзпалително средство: инхибира молекулите, участващи във възпалението и регулира ензимите, свързани с възпалението;
  • Онкопротектор: умъртвява раковите клетки.

В допълнение, куркуминът подпомага мозъчната дейност, използва се при инсулт, Паркинсон, и при болестта на Алцхаймер (насърчава растежа на невроните и защитава съществуващите невронни връзки), понижава нивата на холестерола и кръвната захар.

Важно! Въпреки че куркуминът не е водоразтворим, той се абсорбира добре, когато се комбинира с растително масло и черен пипер.

Куркумата също съдържа добри дози желязо, манган и калий.

Има ли противопоказания куркумата?

Обърнете внимание на това!

Към доказаните полезни свойства, куркумата има редица противопоказания:

Приемане на лекарства, насочени към разреждане на кръвта (антикоагуланти, антитромбоцити);

Наличие на скрити рани, язви, хемороиди, гастрит (има риск от кървене);

Ниско кръвно налягане (куркумата ще го понижи още повече);

Диабет тип 1 (възможно е рязък спад на кръвната захар);

Жлъчнокаменна болест (куркуминът стимулира изтичането на жлъчката - това е опасно при наличие на камъни).

Всичко това се отнася до приема на куркуминови препарати в големи дози. Самата куркума не трябва да се консумира на празен стомах, а бременни и кърмещи жени и деца под шест години не трябва да прекаляват с тази подправка.

Как да използвате куркума?

Важно е да се разбере, че съдържанието на куркумин в куркумата е само 3%, така че под формата на корен, сок или подправка, тя едва ли може да излекува или да навреди. За медицински цели се използват препарати с куркумин (най-добрата за асимилация е мицеларната формула на липозомния куркумин).

За превантивни цели или за общо подобряване на здравето е полезно да използвате куркума под формата на подправка в храната. Подправката може да се добави към сосове, крем супи или модерна кафена напитка с разбито мляко, мед, куркума и черен пипер.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес