Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-тънките кръвоносни съдове в човешкия организъм?

22 юли 2022, 13:00 часа

Капилярите (от лат. – „като косъм“) предтавляват най-тънките кръвоносни съдове в организмите на хората и животните. Средният диаметър на един капиляр е между 5 и 10 микрометра. Те съединяват вените и артериите и така участват в обмена на веществата между кръвта и отделните тъкани.

Устройство на капилярите.

Капилярните стени са съставени от клетки в един слой - ендотелий. Този слой е толкова тънък, че обмяната на вещества между кръвната плазма и тъканните течности се извършва направо през стените на капилярите. Продукти, образувани в резултат от дейността на организма (например, въглероден двуокис и урина) също преминават през стените на капилярите, за да бъдат пренесени до мястото, където се изхвърлят от организма. Върху нивото на пропускливост на капилярните стени оказват влияние специфични молекули - цитокини. Капилярните стени са силно пропускливи спрямо всички онези вещества с ниско молекулно тегло, които се намират разтворени в кръвната плазма.

За да се преодолее огромното съпротивление на освобождаването на вода и соли през пропускливите стени на капилярите, енергията на кръвта се натрупва в артериите и възниква хидравличен удар, своеобразно избиване на „запушалка“ в капилярите от деформирани еритроцити и вода. Този хидравличен удар е, всъщност, усещането на пулса в кръвоносните съдове навсякъде по цялото тяло. Напречните сечения на капилярите имат обща площ 50 кв. м – с други думи, 25 пъти повече от повърхността на самото тяло. В организма на човека капилярите са между 100 и 160 милиарда. А дължината на капилярите на зрял човек е приблизително 100 000 км (сто хиляди километра (!).

Лекар: Този лек с мед чисти кръвоносните съдове

Функции.

Функциите на капиляра включват пренасяне на хранителни и сигнални вещества (хормони), също и на различни други съединения. В отделни случаи по-крупните молекули е възможно да са твърде големи, за да проникнат през ендотелия и тогава за пренасянето им се използват други специфични механизми - ендоцитоза и екзоцитоза. В режим на имунен отговор (тоест, в случаите, когато организмът е нападнат от зараза или друго увреждане) капилярите извеждат на своята повърхност рецепторни молекули, помагайки на имунните клетки да достигнат до мястото на инфекцията или увреждането. Обемът на филтрация на кръв през общата повърхност на капилярите в организма е около 60 литра в минута, или около 85 000 литра за денонощие.

Видове капиляри

Непрекъснати капиляри. В този вид капиляри връзките между клетките са силно уплътнени, което позволява само на йони и на малки молекули да минават през стените им.

Еликсирът на живота, който чисти кръвоносните съдове на мозъка и лекува главоболието

Фенестрирани капиляри. В стената на този вид капиляри има пролуки, през които могат да проникват и по-големи молекули. Фенестрираните капиляри са в червата, ендокринните жлези и други органи (например, бъбреците), тоест, там, където има интензивно пренасяне на вещества между околните тъкани и кръвта.

Синусоидални капиляри (синусоиди). В стените на тези капиляри се наблюдават празнини (синуси). Размерът на тези кухини е достатъчен да излизат червени кръвни телца и големи белтъчни молекули извън капиляра. Синусоидални капиляри има най-вече в черния дроб, лимфната тъкан, кръвотворните и ендокринните органи, като, например, костния мозък и далака. В черния дроб синусоидите или т. нар. „купферови клетки“ имат функцията да прехващат и унищожават чужди тела.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес