Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-полезните пролетни зеленчуци?

07 април 2023, 19:00 часа

Експертите, специалистите по хранене, лекарите – всички те препоръчват да се консумират много зеленчуци и особено сезонни, които не са пътували от другия край на света до страната ни и не са узрявали изкуствено. Сезонните зеленчуци са доказано по-полезни и по-вкусни, те не се обработват допълнително, за да издържат на дълго пътуване от далечна страна и обикновено ги доставя на трапезата ни родната земя.

Сезонните зеленчуци стигат до масата ни узрели под слънчевите лъчи, а не обрани зелени и обработени с вещества, чиято полезност не можем да определим, за да узреят някъде по път или в складовете на магазините. Има още едно предимство в избора на сезонни зеленчуци и плодове – подкрепяте обикновено родното производство по този начин и с избора си да консумирате именно сезонни продукти.

Някои автори подчертават, че сезонността на зеленчуците не е случайна – краставицата, характерна за края на пролетта и особено за лятото, е пълна с вода, необходима ни за хидратация в жегите, свежа и лека е, а есенните картофи са определено по-тежка храна, която ще задоволи нуждата ви от повече калории през късната есен и зимата. Природата знае своята работа, от вас остава да я последвате и да консумирате това, което ви предлага сезонът. Кои са най-полезните пролетни зеленчуци, на които да заложите?

Най-полезните пролетни зеленчуци, които да сложите на трапезата си точно сега

1.       Лапад

Лападът определено води класацията ни за най-полезните пролетни зеленчуци. Той е типичният такъв и трудно може да го откриете през другите сезони. Расте свободно през пролетта и може да го видите поникнал от самата природа – без човешка намеса и човешка ръка. Това е изключително ценно, защото сочи, че не е торен, не е пръскан, не съдържа никаква химия. Научете как изглежда и не пропускайте да си наберете, ако го зърнете край вас. Естественият произход не е единствената полза на този пролетен зеленчук.

Тези зеленчуци са нискокалорични и са истинска витаминозна бомба

- Богат на хлорофил и желязо, лападът се е смятал за естествен лечител на анемията и е използван от незапомнени времена в народната медицина.

- Благодарение на лапада римските войски са се спасили от жажда и смърт без вода по време на военен поход.

- Лападът е отличен за пролетна детоксикация, помага на организма да се изчисти от шлаките, натрупани през зимата, да се снабди с нужните му витамини и минерали, подсилва имунната система, изтощена от борбата с грипните и други вируси.

-  Заздравява костите и зъбите чрез съдържащия се в него в щедри количества калций.

-  Съдържа витамини от група В, витамин С, витамин А.

-  Според учените е отличен избор на зеленчук за страдащите от псориазис, наднормено тегло, диабет, високо кръвно налягане.

2.       Праз лук

Вероятно не звучи особено романтично или изискано, но приготвен на каша празът е сред най-свежите и апетитните пролетни леки ястия, които доставят на тялото толкова много полза, че спокойно може да наречете праза първенец за здраве.

- Празът  е естествен пробиотик, тъй като съдържа между 3-10% инулин – храна за добрите бактерии в червата ви. Нещо повече – инулинът има антимутагенни свойства, тоест може да ви предпази от рак.

- Лукът е богат на антиоксиданти, витамини и минерали в щедри дози, задоволяващи значителни количества от дневните ви нужди.

-  Празът е и ценен източник на фолиева киселина, необходима за нормалното развитие на плода и минимизиране на риска от спонтанен аборт и от преждевременно раждане.

-  Празът е ценен за дамите, тъй като оказва благотворно влияние на хормоналния им баланс. Считан е за един от „най-женските“ зеленчуци на трапезата.

Зеленчуците, които стават 2 пъти по-полезни, след като ги нарежете

3.       Марули и репички

Не е случайно, че пролетната салата съдържа марули с репички, както и това, че събираме тези два сред най-полезните пролетни зеленчуци заедно. Какво е пролетната салата без един от тях? Великден не може без марули и репички, гарнирани с пъстрите яйца. Марули консумираме главно през пролетта. Тогава сякаш преяждаме с тях и през лятото почти не се търсят. Преяждането с марули обаче е полезно, защото:

-  Съдържат лактакариум, който е средство за борба с бактерии и гъбички.

-  Изключително богати са на витамини – К,  А, Е, С, както и на минерали – магнезий, калий, фосфор, желязо, селен и цинк, последните от ключово значение за здравето на щитовидната жлеза.

-  Марулите са пролетен зеленчук за красота, който освежава кожата и я събужда така, както тялото се събужда след дългата зима.

Репичките са природно богатство, което има съществен принос за здравето ни. Пикантният им вкус придава очарователни и интересни нотки на салатите и ястията, които изненадват сетивата, а ползи за здравето са необятни:

- Репичките са добър източник на антиоксиданти и витамин С, които са особено ценни през цялата година, но през пролетта тялото ни буквално крещи за тях, изтощено от дългата зима.

- Съдържат химически съединения, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.

- Съдействат за предпазване от инсулинова резистентност.

- Богати са на коензим Q10, факт, който ги прави зеленчук за здраве и красота.

- Витамините и минералите, които ще откриете в репичките, са едни от най-ценните – калций,  витамини от група В, фолиева киселина, калий, желязо манган.

Добавете и яйцето към пролетната ви салата от най-полезните пролетни зеленчуци и се насладете на празниците и дните преди тях.

През пролетта не пропускайте и морковите, спанака, ранните сортове зеле. Вкусни и полезни за вас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес