Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са храните, които експертите избягват да купуват от супермаркета?

04 май 2023, 17:16 часа

Наричат ги още мениджъри по безопасност на храните и техници по хранителните науки. Тези професионалисти са натоварени със задачата да прилагат насоките на Администрацията по храните и лекарствата в компаниите, за да гарантират, че всички въпроси, свързани с храните, отговарят на важни стандарти като как се извлечени, опаковани, съхранявани, обработвани във времето и разпространявани в страната.

Попитахме ги какво точно не биха пазарували, когато са в хранителния магазин.

Как супермаркетите ни карат да харчим повече пари?

Непастьоризирано (сурово) мляко

Известно още като сурово мляко, непастьоризираното мляко е мляко, което не е преминало през процес на нагряване, който унищожава патогените, удължава срока на годност и прави напитката по-безопасна за консумация.

В резултат на това, според центровете за контрол и превенция на заболяванията, суровото мляко може да се похвали с вредни микроби като салмонела, ешерихи еколи, листерия, бруцела и други.

Сурови кълнове

Според експертите не трябва непременно да стоите далеч от кълновете, но като се има предвид, че храната може да е източник на вредни бактерии като ешерихи еколи и салмонела, е важно много добре да измием всички продукти, преди да ги консумираме.

Кълновете са причини за доста хранителни проблеми и това се дължи на желанието да не се използват химикали поради вида на потребителите, които обичат да ги купуват.

7 правила за етикет в супермаркета, които дори добре възпитаните хора не спазват

Предварително нарязани продукти

Ако ще консумирате предварително нарязани продукти и то сурови е много вероятно да се сблъскате със същия риск, както и с кълновете. Това е така, защото не знаем какво е направил човекът зад щанда, докато е рязал продукцията. По закон пакетираната храна трябва да премине през строг процес, но за храната, която е произведена на място това не е задължително.

Един от продуктите, които със сигурност трябва да избягваме са нарязаните пъпеши, тъй като те са склонни да поддържат бързия растеж на бактериите. Те са най-податливи на замърсяване по различни причини: растат на земята и следователно могат да попият и задържат заразена вода по време на процеса на събиране на реколтата. На земята те също могат да влязат в контакт с бактерии от животински изпражнения, които споделят пространство с тях. И накрая, кожата на пъпеша се поддава на растежа на бактерии, тъй като патогените могат лесно да се придържат към нея и може би да проникнат дори в кората.

Други неща, за които да внимавате

Потребителите трябва да гледат на целостта на опакованите храни, за да са сигурни, че опаковките не са компрометирани по никакъв начин. Винаги проверявайте сроковете на годност на опаковките на пресните продукти, за да разберете кога качеството може да започне да се влошава, освен ако няма да ги консумирате веднага.

Бонус съвет

Перете често пазарските си торби за многократна употреба.

Едно важно съображение днес са чантите за хранителни продукти за многократна употреба, които много хора използват. Важно е да ги почистваме и измиваме след и между пазаруването.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес