Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои растения са истински щит против комари?

28 май 2024, 09:34 часа

Много растения, освен че са декоративни, са отлични репеленти срещу комари. Ако засадите определени растения, можете да създадете фито-бариера, осигуряваща комфортен престой в дома си.

Силно ароматизираните градински растения ще ви помогнат да прикриете миризмите, които тези насекоми откриват, когато атакуват жертвите си, като по този начин ще ги объркат и ще ни предпазят от ухапване.

1. Мента

Отглеждайте мента и можете да направите освежаваща напитка и след това да й се насладите на открито, без да ви разсейват досадните комари. Всички видове мента отблъскват комарите и има повече разновидности, отколкото предполагате.

2. Лимонена трева

Лимонова трева е чувствително южно растение и няма да оцелее през зимата, но ще расте бързо в саксия. Нарежете на едро раираните листа на това растение и ги разпръснете из терасата, така че да отблъснат звънтящите кръвопийци и да излъчват приятен аромат.

3. Невенчета

Невенът е репелентно растение, което има горчив и леко пикантен аромат на пелин. Тези едногодишни растения против комари се отглеждат лесно от семена.

Веществото от невен "пиретрум" се използва в повечето органични инсектициди.

4. Лавандула

Ако се чудите какви растения прогонват мухите и комарите, то лавандулата е в списъка на най-популярните. Сладък, сапунен аромат се открива както в цветята, така и в листата. Комарите не могат да понасят тази миризма.

Великолепно трио от билки против комари: лавандула, градински чай, мащерка. Растението може да се смачка в ръцете и да се използва като лек за досадни неканени гости.

Естествен метод срещу комари: Засадете ТЕЗИ растения в градината

5. Розмарин

Като естествена биобариера се използва "Rosmarinus officinalis". Той ефективно се бори с вредителите, тъй като мушици и комари се страхуват от характерната му миризма.

Напоеният с розмарин дим от скарата ще ви помогне да държите комарите далеч от вашето външно пространство, като същевременно ще добави вкус към вашето месо. Розмаринът се нуждае от много слънце, за да предотврати окапването на игличките му.

6. Мащерка

Мащерката продължава списъка с полезни билки, които прогонват комарите и комарите. Засадете мащерка между стъпалата в задния двор, където стъпките ви ще смачкат някои от листата и ще отделят масла, отблъскващи вредителите.

Мащерката е непретенциозно многогодишно растение, което често се използва в ландшафтни композиции. Гъст почвопокривен храст, подходящ за алпийски хълмове и бордюри.

7. Босилек

Изключително пикантният тайландски босилек, със своята тясна листа и аромат на канела, осигурява ефективен репелент срещу комари. Имайте предвид обаче, че босилекът се нуждае от постоянно слънце и топли температури, за да расте бързо. Много хора отглеждат босилек в саксии на перваза на прозореца, така че той винаги ще бъде под ръка за кулинарни цели.

ТОП 5 растения, които ще държат комарите надалеко

8. Ароматно здравец

Ако предпочитате многогодишни растения, помислете за ароматния здравец. Днес можете да намерите много разновидности на пеларгонии (градински здравец), отглеждани заради техния остър аромат.

Видовете, които излъчват аромат на лимон, са по-добри в отблъскването на комари и други насекоми. Ароматният здравец е многогодишен в по-топъл климат, но по-често се отглежда като едногодишен. Те са особено популярни като саксийни растения.

9. Градински чай

Salvia officinalis е многогодишно тревисто растение с храстовиден характер. Има остра, но приятна миризма против комари, която комарите избягват.

Хвърлените в огъня листа отблъскват мушиците за няколко часа. С течение на времето градинските растения могат да станат дървесни и редки; Това може да се предотврати чрез разделяне на растенията на всеки няколко години.

10. Бял равнец

Красиво и полезно лечебно многогодишно растение е незаменим помощник за летен жител. Добавете го към композицията в зоната за отдих и забравете за досадните комари и мухи.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес