Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои храни са лекарство против депресия?

06 май 2021, 07:00 часа

Подчертаваме, че това не е медицинска статия и няма такава стойност или цел! Не приемайте храни, към които имате някакви алергии или непоносимост! 

1. Бобови растения

Бобовите растения като леща, нахут и фасул са богати на витамини от група В, които имат успокояващ ефект върху тялото и могат да подобрят настроението ни и да помогнат за намаляване на безпокойството. Те също така са здравословни ускорители на допамин и норепинефрин, известен още като „хормонът на стреса“, които са и двата невротрансмитери. По-специално допаминът може да повлияе на центъра за удоволствие на мозъка, което може да има съществени ефекти върху настроението, щастието ви и дори дали сте пристрастени към наркотиците или не.

2. Киноа

Има много ползи от яденето на киноа, включително хранителните вещества, високо протеини и антиоксиданти, които тя съдържа. Но киноата, тъй като е сложен въглехидрат, поддържа нивата на кръвната захар и енергията стабилни. Задържането на кръвната захар от скокове намалява шансовете да се почувствате раздразнителни. Киноата съдържа също флавоноиди кверцетин и кемпферол, микроелементи, които се намират в плодовете в зеленчуците. Изследване, публикувано в Food Chemistry, установява, че киноата всъщност съдържа повече кверцетин от храни като боровинки, които са богати на това хранително вещество. Друго проучване установи, че киноата има антидепресивни ефекти.

3. Тъмнолистни зеленчуци

Зелените ядки, ряпата, спанакът, швейцарската манголд, горчицата и руколата съдържат хранителната фолиева киселина, която ви помага да постигнете по-спокойно настроение. Фолатът е витамин В, необходим за превръщането на въглехидратите в енергия и за производството на ДНК и РНК. Едно проучване върху фолат открива доказателства за намаляване на риска от депресия сред възрастните жени, които са имали по-висок прием на витамин В6.

4. Жълти, оранжеви и червени плодове и зеленчуци

Папаите, цвеклото, ябълките и червените чушки съдържат витамин А, витамин С и фолиева киселина, които подобряват настроението, енергизират тялото ви и възстановяват клетките, повредени от стреса. В обсервационно проучване изследователите стигнаха до заключението, че съществува връзка „между депресивните симптоми и недостига на витамини“. Така че, добавянето на тези богати на витамини храни към вашата диета може да помогне за намаляване на риска от депресия.

5. Целина

Установено е, че целина и семена от целина помагат за понижаване на кръвното налягане, намаляват риска от рак, намаляват LDL (лошия холестерол), намаляват възпалението и предотвратяват загуба на зрението, свързана с възрастта. Целината също помага за растежа и развитието на нервните клетки, създавайки успокояващ ефект за нервите.

6. Боровинки

Не само, че боровинките са вкусни, но те са богати на анксиоксиданти, флавоноли, витамини и фибри. Но те имат и друга впечатляваща полза: доказано е, че намаляват генетиката, свързана с депресията. Няколко проучвания, по-конкретно, установиха, че яденето на боровинки намалява „генетичните и биохимичните двигатели зад депресията и суицидните тенденции, свързани с разстройството“. В друго напълно контролирано двойно-сляпо проучване е показано, че дивите боровинки предотвратяват лошо настроение и депресия.

7. Сьомга

Повечето хора са наясно, че сьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, които също се съдържат в риба меч и риба тон, които са здравословни форми на мазнини. Но проучване на 20 души с депресия заключава, че сьомгата и другите омега-3 мазнини облекчават симптомите на разстройството. Всички участници се борят с „пробивна депресия“, което означава, че увеличаването на антидепресантите и психотерапията няма ефект.

8. Лилави картофи

Лилавите картофи съдържат антоцианини антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението, което допринася за лошо настроение. Кожите на тези картофи съдържат йод, основното хранително вещество, което поддържа щитовидната жлеза и помага за стабилизиране на нивата на хормоните, като в крайна сметка предотвратява промените в настроението.

9. Сладък картоф

С високо съдържание на фибри и бета-каротин, последният от които се превръща във витамин А, сладките картофи също са богати на витамин В6, ниските нива на които са свързани с депресия. Сладките картофи съдържат високи нива на магнезий, който намалява стреса и безпокойството и може да бъде свързан с безсъние.

10. Чесън

Чесънът е не само остър на вкус, той се използва в медицината от векове. Чесънът е свързан с профилактиката на рака, има противовъзпалително действие, има антиоксиданти и понижава кръвното налягане, но според това проучване „Екстрактът от чесън показва значителна антидепресант-подобна активност вероятно чрез инхибиране на нивата на МАО-А и МАО-В и чрез взаимодействие с адренергична, допаминергична, серотонергична и GABAergic системи.". 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес