Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои билки се използват против кокошинки

25 юни 2024, 22:30 часа

Кокошинките са паразити по птиците, които смучат кръв през нощта и се крият по дупчици и цепнатини по тялото на животното през деня. Те са с размери до 1 мм и белезникавожълт цвят, но след като изсмучат достатъчно кръв, могат да достигнат до 2 мм и тъмночервен цвят. Тези паразити могат да причинят значителни проблеми на домашните птици, като намаляване на снасянето, загуба на тегло и дори смърт при младите пилета. За щастие, съществуват билки, които могат да помогнат в борбата срещу кокошинките. В тази статия ще разгледаме кои билки са най-ефективни в това отношение.

Сладкарската подправка, от която КЪРЛЕЖИТЕ се плашат до смърт

Признаци за кокошинки по кокошките

При наличието на кокошинки сред домашните кокошки, пуйки, патици и гъски, снасянето намалява, както и оплодителните способности на петела. Пилетата, особено по-малките, не растат и понякога това дори води до смъртта им. Птиците, нападнати от кокошинки, често тръскат глава, чешат се с човки и отказват да се прибират в кокошарника нощем. Гребенът и гушите на птиците побеляват, животните губят тегло и понякога цялото си оперение. Кокошинките могат да се появят не само по селскостопански животни, но и при домашни птици като папагали, амадини, канарчета и други подобни.

6 причини, поради които никога не трябва да взимате котката и кучето си в леглото

При наличие на огромен брой кокошинки върху едно животно, паразитите се наместват в носните отвори или слуховия канал, което може да предизвика некоординирани движения и мятане наляво-надясно. Това състояние обаче е за кратко и почти винаги завършва със смърт.

Билки за борба с кокошинките

1. Лавандула

Лавандулата е добре позната със своите успокояващи свойства, но тя също така е ефективен природен репелент срещу паразити. Лавандулата съдържа етерични масла, които отблъскват кокошинките. Можете да използвате лавандулата като сушени стръкове, които да поставите в гнездата на кокошките или да напръскате кокошарника с лавандулово масло, разредено във вода.

лавандула

2. Мента

Ментата е друга билка, която е ефективна в борбата с кокошинките. Етеричните масла в ментата имат силно отблъскващо действие срещу паразитите. Разположете свежи стръкове мента в кокошарника или направете спрей с ментово масло и вода, който да използвате за пръскане на засегнатите места.

3. Розмарин

Розмаринът също е ефективен в борбата с кокошинките. Той съдържа етерични масла, които отблъскват паразитите. Можете да разположите стръкове розмарин в гнездата или да използвате розмариново масло, разредено във вода, за пръскане.

Птиците не са безобидни – могат да бъдат и смъртоносни

4. Полски хвощ

Полският хвощ има силни антипаразитни свойства и може да помогне за намаляване на популацията на кокошинки. Използвайте сушен полски хвощ в кокошарника или направете отвара, с която да измиете гнездата и засегнатите места.

Кокошинките са сериозен проблем за домашните птици, но с помощта на природни билки можете да се справите с този паразит. Тези билки не само помагат в борбата с кокошинките, но и предоставят безопасен и естествен начин за поддържане на здравето и благосъстоянието на вашите птици. Естествените решения са не само ефективни, но и щадят околната среда и вашите пернати приятели.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес