Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога куркумата може да бъде вредна?

01 декември 2021, 09:50 часа

Куркумата е популярна подправка, за която се смята, че е полезна за човешкото здраве. Използва се като помощно средство при лечение на възпаления, стрес, вътрешни заболявания и много други заболявания. Най-ценното за здравето вещество в куркумата е куркуминът - едно от най-силните антиоксидантни съединения с противовъзпалителни, антивирусни, антибактериални и почистващи свойства.

Много древни китайски и индийски медици оценяват куркумата за благотворното въздействие на подправката върху тялото ни. Куркумата е била използвана за облекчаване на менструални болки, при лечение на паразитни заболявания и заболявания на храносмилателната система. Понастоящем куркумата е обект на много изследвания, а списъкът с благоприятни за здравето свойства на подправката непрекъснато нараства.

И все пак всяко нещо си има свийте плюсове и минуси. А такива монуси има и при куркумата. Кои са те?

Противопоказания за консумация на куркума

Куркумата обикновено не причинява значителни странични ефекти, но някои хора могат да получат нежелани реакции. Поради способността им да повишават жлъчната секреция, куркумата и куркуминът не трябва да се приемат от хора с жлъчна обструкция, чернодробни заболявания, камъни в жлъчката и други жлъчни заболявания.

Отрицателни странични ефекти 

Може да раздразни стомаха

Куркумата стимулира стомаха да произвежда повече стомашна киселина. Макар,че помага на някои хора с храносмилането, може да ги наруши при други. Лекарствата в куркумата, които поддържат здравето на храносмилането, могат да причинят дразнене, когато се приемат в големи количества. Някои участници в проучванията за употребата на куркума за лечение на рак трябваше да отпаднат, тъй като са имали отрицателни ефекти върху храносмилателната система.

Разрежда кръвта

Почистващите свойства на куркумата също могат да разредят кръвта. Не е ясно защо това е така. Хората, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, трябва да избягват консумацията на големи дози куркума. Други предполагаеми ползи от куркума, като понижаване на холестерола и понижаване на кръвното налягане, вероятно имат нещо общо с начина, по който подправката действа в кръвта.

Може да стимулира контракциите

Поради ефекта на разреждане на кръвта, бременните жени трябва да избягват приема на добавки с куркума. В същото време малки количества куркума като подправка, добавени към ястия, не би трябвало да представляват проблем.

В кухненските приложения количеството използван куркумин не трябва да надвишава максималната дневна доза, препоръчана от Европейския орган за безопасност на храните от три милиграма куркумин на килограм телесно тегло. Трябва да запомните, че куркумата е част от много популярното къри. Освен това, то отлично замества безумно скъпия шафран и се съчетава добре с морски дарове, риба и домашни птици.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес