Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кое сирене е подходящо за виното, което пием?

26 октомври 2021, 08:40 часа

Всички знаем колко изтънчена напитка е виното и че е харесвано от много хора. Ако го предпочитате и вие, особено при събирания със семейство, роднини и плиятели, вероятно би ви било полезно да сте наясно кои са видовете сирена, пасващи на различните видове вино.

Сиренето е чудесно съчетание с виното, затова нека в тази статия ви запознаем с най-добрите комбинации между сирена и вино, за са може максимално да се насладите на това удоволствие от консумирането на тази толкова любима напитка.

Синьото сирене

Този вид сирене най-често може да бъде приготвено от козе, овче или краве мляко. През процеса на зреенето му, към него се добавят и специални синьо-зелени плесени, помаги за добиването на този специфичен аромат и невероятен вкус на синьото сирене. С времето вкусът на тези сирена става все по-силен, затова е добре да се има предвид и колко време са престояли, преди консумирането им. Както вината, така и синьото сирене има възраст.

Поради своя солен и силен остър вкус, синьото сирене се съчетава чудесно с десертни видове вина, като тяхната слабост ще балансира остротаа на вкуса му. Такива видове вина са – шира, порто и розе. Калифорнийско каберне, каберне совиньон и ковиньон блан, също са много подходящи.

Понякога обаче, ако синьото сирене е прекалено остро на вкус, това може да окаже влияние върху вкусовите качества на совиньон блан, така че, е добре този вид сирене да се съчетава предимно с десертни червени вина.

Сиренето "Бри"

Този вид сирене е направено от пастьоризирано или сурово обезмаслено краве мляко, като има характерна кремообразна текстура, мека ядлива обвивка. Често се подправя с различни билки, чесън и маслини. Хубаво е да се консумира, когато е напълно узряло, за да може да усетите изцяло неговите вкусови характеристики и текстура.

Това сирене е чудесно за съчетание в пенливи видове вина като – шампанското и други подобни газирани и резливи вина. Най-добри биха били испански, френски и калифорнийски сортове.

Моцарелата

Това сирене обикновено се произвежда от биволско или краве мляко. Често го правят в различни ферми като меки, овални парчета. Доста е подходящо за салати, в които са включени маслини и домати, а босилекът придава и по-богат вкус съм него. Моцарелата има характерна фина, мека и кремообразна структура, с леко солен вкус.

Добре е да се комбинира с различни видове сухо френско вино като – сансер и совиньон блан. Ако обичате сладко-соленият вкус, трябва да се има предвид, че този вид сирене може да бъде сервирано заедно със конфитюр или мед, в комбинация с виното.

Пармезанът

Това сирене често се прави от изцяло или частично обезмаслено краве мляко. То е сухо и трудно за дъвчене тип сирене, затова често се използва настъргано, като има остъл и много силен вкус.

Добре може да се съчетае със сладки червени вина от Тоскана, Италия като например – Брунело ди Монталчино. Това вино трябва да престои поне десетина години, за да има идеалните вкусови качества, като е много скъпо, но определено си струва да бъде опитано, заедно с пармезан.

Пекорино

Това сирене също е италианско по произход, но е направено от овче мляко. Неговото отлежаване и зреене е бавно и трудно, изискващо много време. Но вкусът му е наистина уникален и заслужава да се опита. Пекорино се съчетава добре с червени видове вина с много високо алкохолно съдържание. Вкусът му е наситен и е с гъста текстура.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес