Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Карфиолът - нетипичното оръжие в борбата със стареенето

30 май 2022, 08:08 часа

Всеки знае, че зеленчуците обогатяват организма с полезни вещества, нормализират дейността на червата и повишават общия имунитет. Човек може дълго време без месо и мляко, но е невъзможно да си представим диета без да яде зеленчуци. Те са в основата на доброто хранене и многобройните диети.

Всеки знае, че портокалът е източник на витамин С, морковите съдържат необходимия кератин, а морските водорасли съдържат голямо количество йод.

От детството всеки знае за ползите от някои зеленчуци, но има и зеленчуци с лечебни свойства, за които малко хора знаят. Те включват карфиол - абсолютният склад на вещества, необходими за тялото.

Първоначално сортът от този зеленчук се нарича сирийско зеле, тъй като се отглежда главно в Сирия. Вкусът е малко по-различен от съвременния карфиол, имаше леко горчив послевкус. След това е пренесен в Кипър, а оттам - и в цяла Европа.

Защо е полезно този зеленчук често да присъства на трапезата ви

Карфиолът е едногодишен зеленчук, който е свързан както с бялото зеле, така и с броколите. Принадлежи към семейството на кръстоцветните растения. Има бели, кремави и лилави съцветия. Листата са зелени.

Карфиолът може да се използва като сурова храна, също и в термично обработен вид.

Състав и калорично съдържание на карфиола, полезни свойства

Поради ниското си калорично съдържание, този зеленчук се среща в много диети, с около 30 килокалории на 100 грама зеле.

Освен протеини, мазнини и въглехидрати, карфиолът съдържа голямо количество ценни вещества – витамини и минерали, които имат положителен ефект върху човешкия организъм.

Витамините от група В са от съществено значение за повишаване на енергията и физическата активност. Те повишават жизнеността, подобряват паметта.

Витамин А забавя процеса на стареене, също така е източник на силен имунитет и укрепва зъбите и костите. Освен това витаминът предотвратява заболявания на сърдечно-съдовата система и органите на зрението.

Витамин С помага на тялото да се справи с много заболявания, подобрява имунитета.

5 причини да започнем да ядем по-често карфиол

Витамин Е възстановява хормоните при жените, предотвратява безплодието и нормализира менструалния цикъл. Повишава сексуалната активност при мъжете. Витаминът е от съществено значение за ендокринната и кръвоносната системи.

Витамин К подобрява съсирването на кръвта и ускорява заздравяването на рани.

Витамин РР, известен като ниацин, подобрява кръвообращението, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и нормализира нивата на холестерола.

Витамин Н, рядък гост в нашата диета, позволява на кожата да остане млада и еластична за по-дълго, а косата да остане силна и здрава.

Диетичните фибри (фибри) почистват организма, възстановяват естествената чревна микрофлора и помагат в борбата с наднорменото тегло.

Фосфорът укрепва зъбите и костите, участва в метаболитните реакции, повишава либидото.

Магнезият подпомага мускулните контракции, нормализира кръвното налягане, поддържа състоянието на нервната система, предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

Селенът подпомага растежа на косата и ноктите, има положителен ефект върху човешката репродуктивна система, повишава устойчивостта на организма към вируси и бактерии.

Защо пиенето на вода през нощта не е полезно?

Желязото се съдържа в хемоглобина, липсата на това вещество води до замаяност, слабост, загуба на съзнание. Обогатява тялото с кислород.

Медта нормализира нивото на инсулина, помага на жлезата да образува хемоглобин.

Цинкът укрепва човешките кости, има благоприятен ефект върху кожата, повишава мускулната активност.

Натрият регулира количеството вода в организма, поддържа правилния водно-солев баланс. Подпомага правилното функциониране на бъбреците.

Известно е, че калцият укрепва човешките кости. Дефицитът на това вещество допринася за кариеси и чупливи нокти, а също така увеличава риска от фрактури.

Липсата на манган повишава риска от алергични реакции, заболявания на яйчниците и нарушения на централната нервна система. Карфиолът идеално допълва този микроелемент.

Калият премахва токсините, предотвратява развитието на отоци. Подпомага регенерацията на мускулите след тренировка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес