Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв тип БАНИ да правите, ако имате проблеми или болежки в тялото

22 януари 2022, 14:40 часа

Още от малки знаем, че кисненето във вода има различни ползи за здравето ни. Нашите баби са използвали най-различни методи, билки и природни средства, за да укрепят имунитета си. Най-често тези бани се използват, когато имаме проблеми или възникнал дискомфорт в долната част на тялото, не са рискови и дори се препоръчват от лекарите. Ето няколко примера за подобни бани:

Баня със солена вода

Солта има силно антибактериално свойство и затова можем да я използваме и за лечебни цели. Баните със сол се практикуват при симптоми като хемороиди, сърбеж и т.н. Набавете си четвърт чаена чаша сол, която да добавите към вана с максимално допустимата топла вода, която тялото ви може да издържи. Стойте във ваната, докато водата не изстине или колкото можете да издържите, но е препоръчително поне 30 мин., а най-малко – 15.

Билкова баня

Билковата банята е особено подходяща за жени, които наскоро са родили своите отрочета. Това, което ще ви е необходимо, е 1 чаена чаша нерафинирана морска сол; лавандула, бял равнец, невен, лайка, уич хейзъл – по 60 г от всяка билка. Смесете всички съставки и ги разделете на няколко части в торбички. Когато решите да ги ползвате, пуснете една торбичка в топла вана и изчакайте, докато се разтвори.

Маслена баня

Тук става въпрос за вана с етерични масла. Те освен че могат да подобрят здравословното ни състояние, имат и успокояващ ефект, а и ухаят чудесно. Те могат да помогнат за различни интимни заболявания. Набавете си половин чаена чаша английска сол, 2 супени лъжици хлебна сода, 1 супена лъжица зехтин, 8 капки етерично масло от лавандула и същото количество от маслото от лайка. Като за начало смесете содата и солта, а след това прибавете маслата и разбъркайте добре. Добавете в топлата вана, изчакайте да се разтворят и постойте във ваната поне 15 мин.

Баня с боровинки

Боровинките са много полезни за пикочните пътища, като банята с тях може да помогне именно при такива проблеми, както и при наличието на хемороиди. Боровинките имат благоприятно влияние и върху проблеми с храносмилателната система, диария, запек и др. За да си приготвите лечебна баня с боровинки, набавете си 2 супени лъжици сушени листа от боровинка, добавете чаша вода и оставете на котлона да заври. След което прибавете отварата към горещата ви вана. Препоръчително е да останете в нея поне 20 мин или до изстиването на водата. Ще усетите отпускащо и успокояващо действие, която и лечебна баня да изберете.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес