Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какъв хляб е най-добре да ядем за отслабване?

31 май 2024, 07:55 часа

Има доста диетични програми, които намаляват или напълно премахват консумирането на хляб, защото той е богат на въглехидрати. Обаче съществува метод, точно обратен на тази тенденция.

Ето какво разказва д-р Патрисия Лейте. 

Според израелската диетоложка Олга Раз е възможно да се отслабне с 4,5 кг за две седмици, като се консумират 8 до 12 филийки лек пълнозърнест хляб дневно.

Диетолог разкри защо и по колко хляб е полезно да се яде

Как действа хлебната диета за отслабване? 

Идеята на Олга Раз, която завежда диетологично отделение в Медицинския център „Сураски“ в Тел Авив, е, че яденето на хляб създава усещане за добро самочувствие, което прави хората по-малко склонни да прибягват до закуски, съдържащи захар. Според нея въглехидратите, открити в хляба, карат организма да отделя веществото триптофан, допринасящо за производството на невротрансмитера серотонин, който ни създава добро настроение.

Серотонинът поддържа също ускорен метаболизъм. А ускореният метаболизъм е синоним на по-ефективен процес за изгаряне на мазнини и калории от организма.

Хлебната диета за отслабване изисква малки, редовни хранения през целия ден, на интервали от три и четири часа. Заедно с нискокалоричен пълнозърнест хляб може да се консумира прясна риба, нискомаслено кисело мляко, зеленчуци и плодове.

Хлебното диетично меню за отслабване позволява на човек да добави към хляба любимите си храни, стига те да не са съставени от мазнини или да не са източник на прости въглехидрати. Причината е, че простите въглехидрати се усвояват по-бързо, което води до скок в нивата на кръвната захар, последван от внезапен спад. Това повишава апетита.

Според Олга Раз не всеки вид въглехидрат трябва да се счита за лош. Тя подкрепя идеята, че сложните въглехидрати са полезни. Те се усвояват по-бавно и оставят организма сит за по-дълго време.

Други аргументи в защита на метода 

За да защити диетата с хляб за отслабване, Олга Раз твърди, че е работила 20 години с хора със затлъстяване и е открила, че пълнозърнестият хляб с ниско съдържание на калории им е помогнал да намалят желанието си за сладко и да подобрят психичното си здраве.

Хлебното диетично меню за отслабване 

В допълнение към постоянното присъствие на хляб, диетичната програма включва 7 до 8 чаши течности всеки ден, което означава вода, плодов сок, кафе или чай. Разрешена е консумацията на зехтин в умерени количества.

Последователите на хлебната диета са свободни да консумират толкова нетлъсто, постно месо и риба, колкото желаят. Въпреки това, в такива дни приемът на въглехидрати трябва да бъде ограничен до две или четири филийки. Методът също така препоръчва използването на витамин D и калциеви добавки.

След като прекара две седмици с препечен хляб и сандвичи, човекът може да добави малко зърнени храни, кафяв ориз, зърнени храни, богати на фибри, сладки картофи и смес от сурови овесени ядки, семена и сушени плодове (мюсли).

Тези 3 храни никога не трябва да се съчетават с хляб

Ето едно примерно меню за диета с хляб за отслабване :

Хранене 1 – между 8 и 10 сутринта: две филийки препечен хляб с извара или варено яйце и кафе или чай с подсладител.

Хранене 2 – между 11 и 13 часа: сандвич с пълнозърнест или нискокалоричен хляб с авокадо, пуешко или сьомга и неограничено количество зеленчуци, пресни плодове или нискомаслено кисело мляко.

Хранене 3 – между 14 и 16 ч.: бъркани яйца и филия хляб.

Хранене 4 – между 17 и 19 ч.: голяма салата или сандвич с киви.

Хранене 5 – между 20.00 и 22.00 ч.: зеленчукова супа с препечен хляб.

Хранене 6 – 23.00 ч.: нискомаслено кисело мляко. 

Преди да следвате хлебната диета за отслабване, както и всяка друга, е задължително да се консултирате с лекар и диетолог.

Внимание! Тази статия е само за сведение и информация. Винаги се обръщайте към специалист-диетолог по въпросите, засегнати в нея!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес