Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява ИНТУИЦИЯТА и как да я употребяваме правилно

28 август 2021, 11:53 часа

Отношението към онзи вътрешен глас, наречен интуиция, е различно. Според едни тя има помага да вземат важни решения, други я отричат, защото просто не са се научили да я чуват, трети смятат, че това е разумът им, а не нещо друго. И оттук идва въпросът какво всъщност е интуицията – необяснима способност или добре трениран мозък.

Според духовните учители интуицията е част от нашето съзнание. Тя е свързана с подсъзнанието, с всичко онова, което не осъзнаваме, но всъщност сме, искаме и правим. Тя е нашият вътрешен глас, който се задейства винаги в правилния момент, стига само да го чуем. Интуицията е усещане, което ни предупреждава за нещата, които предстои да ни се случат. Тя може да ни напътства и помогне да променим живота си към по-добро, стига да имаме куража да я послушаме.

Хората, които не вярват в силата на интуицията, твърдят, че разумът им се противопоставя с нея, тъй като заради него те трудно я възприемат. Въпреки това, дори да не вярвате в нея, не пречи да използвате интуицията си. В известна книга за интуицията се споменават редица примери за известни и влиятелни бизнесмени и хора, които движат делата си с разума, но най-добрите идеи им идват спонтанно, сякаш случайно. Понякога те се отказва от попрището си и се насочват към друго, коренно различно просто ей така. После са благодарни, че послушали този свой инстинкт, който всъщност е бил тяхната интуиция. Това е способността ни за различно мислене, което иначе не бихме си позволили.

Някои хора определят интуицията като част от разума ни. Казват за нея, че представлява натрупан капацитет от знания, които дори не осъзнаваме, че имаме, докато не се появи моментът да ги използваме. Мозъкът получава много информация всеки ден и част от нея отива на място, за което не подозираме, че съществува. В подходящия момент тя просто излиза оттам и ни позволява да я използваме.

Може да направите няколко упражнения, ако се чудите колко силно развита е вашата интуиция.

Вземете лист и химикал, оставете насаме със себе си, в пълна тишина. Запишете всичко, което ви мине през ума, колкото и безсмислено да ви се струва. Това са мисли, които със сигурност ще ви потрябват и означават нещо, но може би няма да го разберете веднага.

Когато заспивате, мислете за нещо, което ви тревожи, за въпрос, който ви кара да се колебаете как да постъпите. Мислете упорито за това, докато заспите. На сутринта вижте дали случайно (или не) вече имате отговор на този въпрос.

Отидете на спокойно място и останете сами със себе си. Вдишайте, издишайте, затворете очи като при медитация. Мислете за проблем, който ви мъчи или за решение, което се опитвате да вземете. Мислете за него в картини, визуализирайте. Оставете ума ви да ви заведе до търсения отговор, който ще получи в образ.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес