Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е хипербола – има поне 2 значения

13 февруари 2024, 07:15 часа

Използвана умело от творци и оратори, хиперболата е техника, позволяваща им да постигат отлични резултати и привличат читателя/слушателя. Какво е хипербола по дефиниция и как тя постига своите цели?

Хиперболата е целенасочено и умишлено използване на преувеличение и надценяване, за да се въздейства по-силно на читателя или слушателя. Похватът е популярен в творческите среди – писатели и оратори, владеещи до съвършенство тайните му, го използват за постигане на целите и установяване на пълен контрол и въздействие над слушателя.

Произход на думата хипербола

Още: Индийски учен реши санскритски пъзел на 2500 години

Освен какво е хипербола вероятно се вълнувате и от произхода на думата. „Хипербола“ произлиза от гръцки език, от „huperbole“, което означава „да хвърлям отгоре“ или казано по-простичко – да преувеличаваме, да добавяме, да разкрасяваме. Когато се използва в реториката, хиперболата се нарича още „ауксезис“, дума, произлизаща от гръцката дума за „растеж“.

От 18-ти век в латинския език думата хипербола започва да се използва със значение преувеличено. Хиперболата обаче е била от ключово значение далеч по-рано – още от времето на древния човек, който не успявал да си обясни с разумни коментари и мисли всичко, което се случвало около него, поради което използвал хиперболата, за да си обясни необяснимото. Тези древни хора били зависими от силите на природата, те не съумявали да разберат ясно нейните закони, да овладеят събитията или да си ги обяснят, поради което у тях се зараждали страх, безпомощност, зависимост и като резултат – въображаемите благодарност, възхищение, изненада и преувеличение, които ги спасявали от страха и им  давали така нужното обяснение на неразбираемите явления.

Употреба на хиперболата в различните произведения

Умело използвана в творчеството, хиперболата постига удивителни резултати. Идеята, с която се използва хиперболата, не е да заблуди читателя, а да подчертаете величината на нещо чрез преувеличено сравнение, като читателят/слушателят е напълно наясно, че говорим за преувеличение. В творчеството хиперболата е по-уместна, по-пълноценно и въздействащо употребявана в поезията и по-малко в  прозата. Поетите работят с абстрактна мисъл и често използват хипербола, за да обогатят изказа си и творчеството си.

Още: Как правописните грешки превърнаха двама украинци в милиардери

В сатирата хиперболата също е в свои води. Сатириците използват хипербола, за да покажат крайността на събитие или мнение, което се опитват да критикуват чрез чувството си за хумор. Хиперболата е ключов компонент на сатирата, от която жанрът безспорно печели.

Хиперболата е била похват и на най-великите творци за всички времена. Хиперболата е толкова често срещана в сонетите на Шекспир, че той дори е написал сонет, в който се подиграва на собствената си склонност към преувеличение.

Хипербола в ежедневното общуване

Освен като похват, използван от творците за по-силно влияние върху публика, слушатели или читатели, хиперболата се използва и в ежедневната реч, като тази употреба не е винаги с определена цел. Например често казваме „Не съм те виждала от 100 години“, когато срещнем приятел, когото дълго не сме виждали. В случая не целим да преувеличим, за да въздействаме по-силно на читателя, не това е предназначението на хиперболата.

Още: Американските граматически караконджули

Известна е употребата на хиперболи в приказки, в гръцката и римска митология, в политическа реторика и в рекламните лозунги.

Какво е другото значение на думата хипербола?

Разбрахме каква е целта на употребата на хиперболи както в ежедневната реч, така и  в литературата. Хипербола обаче наблюдаваме и в математиката и означава крива в равнина с каноничен вид.

Именно тази употреба на хиперболата е другото значение на хиперболата, което обещахме, че ще обсъдим. То обаче по-рядко влиза в употреба в сравнение с традиционното значение на хиперболата в литературата.

Още: Борисов се изложи писмено с пунктуационна грешка (СНИМКА)

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес