Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е доплер?

21 октомври 2021, 16:55 часа

Доплерът е уред, използван за безболезнено, неинванзивно, лесно и бързо изследване на вените и артериите. Изследването се нарича доплерова сонография на името на Кристиян Доплер, открил стоидоплеровия ефект, стоящ в основата на доплеровото изследване.  Доплерът използва ултразвуковите вълни, за да даде информация за състоянието на съдовете, но не по познатия и стандартен начин, чрез който се изследват неподвижни органи, а чрез специфичния начин, по който изследваният обект връща изпратения към него ултразвуков сигнал.

Показания за извършване на доплерова сонография

Пациенти със световъртеж, шум в ушите, автоимунни системни болести на съдовете, затлъстяване, диабет, високо кръвно, главоболие, проблеми със зрението, съмнение за съдови инциденти и други могат да бъдат насочени за извършване на изследването. Уредът е отлично решение за профилактика на мозъчно-съдова болест, като разкрива опасните промени много преди формирането на плаките в съдовете, които плаки могат да бъдат животозастрашаващи. Така доплеровата сонография помага за профилактика и навременни мерки при различни опасни заболявания. Прилага се и при инсулт, тромбози и емболии за оценка на състоянието и превенция на повторен инсулт. С изследването може да се извърши проверка на състоянието на сънните артерии в областта на шията и да се предприемат спешни медицински действия при опасни състояния за здравето и живота на пациента. Изследването не изисква особена подготовка на пациента, като да е гладен или жаден, не е болезнено, единствено условие е да са нормални сърдечният ритъм и кръвното налягане в момента на изследването и да бъде неподвижен и спокоен изследваният.

Кои съдове подлежат на изследване с доплер?

С уредът може да се проследи и оцени състоянието на съдовете на крайниците, шията, главата и синусите. Съответно доплеровата сонография бива периферна, екстракраниална и интракраниална. Извършва се и доплерово изследване при бременни жени с цел проследяване на скоростта на кръвообращението в матката и плацентата, както и на отделни артерии на бебето. Продължителността на изследването зависи от причината, поради която се извършва, и какъв вид е. Средно около полови час е достатъчен – 20-40 минути.

При кои болести е важно да се извърши изследване с доплер?

  • хипертония,
  • васкулит, характеризиращ се с възпалени кръвоносни съдове и водещ до недостиг на кръв до органите,
  • наднормено тегло – позволява да се открият опасни патологии, които протичат безсимптомно,
  • диабет – характеризира се със съдови промени и доплерът е важна част от профилактиката при него,
  • атеросклероза, която причинява нарушаване на кръвоснабдяването или исхемия на органи и се нуждае от проследяване с доплер,
  • болести на сърцето.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес