Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да направите, ако ви става лошо в колата?

16 август 2024, 08:20 часа

За баналната болест на движението с кола - проблем, който е известен на мнозина е добре да поговорим сериозно. Нека се опитаме да намерим рецепта за автомобилно гадене, от което страдат малки и големи!

От къде идва проблема?

Всичко е изключително просто: вътрешното ухо казва на мозъка, че тялото, и то доста бързо, се движи в пространството, но очите казват обратното: човекът седи на мек и удобен стол.

В резултат на това възниква дисбаланс, който всички ние наричаме „болест“.

С други думи, започва да ви се гади все повече, да ви боли главата и единственото, което страстно искате, е да спрете това мъчение.

Някои хора дори започват да се страхуват да използват всякакъв транспорт.

Как да спрете автомобила, ако ви стане лошо докато шофирате

Невъзможно е да се отървете от него, но е възможно да го направите по-лесно. Първото нещо, което препоръчват както опитни пътешественици, така и лекари, е да подишате чист въздух. За някои е достатъчно да отворят леко прозореца, докато други ще трябва да спрат колата за няколко минути и да излязат.

Не помага? Опитайте да затворите очи (освен ако не шофирате, разбира се). Обикновено, като ограничите гледката си - тоест като се отърве от трептенето на предметите зад прозореца - веднага ще усетите облекчение.

Не можеш да си затвориш очите? Тогава може би джинджифилът ще бъде полезен. Но не в чиста форма, а например дъвки, бисквити, ейл или други продукти, които го съдържат. Без джинджифил? Просто дъвчете сухар или бисквити. Само без силни вкусове.

Говорейки за силни миризми. Ако сте предразположени към прилошаване, по-добре е да избягвате пушенето в колата. За активните пушачи няма да е лесно, но има начин: кратка пауза за пушене само по време на спиране, например на интервали от час, и то ако наистина е непоносимо и не ви прилошава.

Повече никога няма да ви става лошо при пътуване, с тези лесни трикове

Други начини? Нека се обърнем към традиционната медицина: нека се опитаме да масажираме активни точки: ушни миди или точка в центъра на китката (приблизително там, където хората обикновено носят ръчни часовници).

Тежка артилерия

Ако всички традиционни методи не помогнат, тогава ще трябва да използвате „тежката артилерия“ - лекарства.

Трябва да се отбележи веднага, че всички таблетки за болест на пътуването могат и трябва да се приемат само по лекарско предписание.

Всеки човек има свои собствени причини, симптоми и сила на болестта на пътуването, поради което изборът на специални лекарства се извършва индивидуално. Да се ​​опитвате да експериментирате сами не си струва.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес