Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са причините за изтощаване на косата

30 март 2022, 06:55 часа

Изтощената коса е един много често срещан проблем, с който се сблъскват много жени. Това не са само тези, чиято коса е тънка и рядка, защото можете да имате и много гъста коса, която обаче да изглежда повяхнала и без блясък. Много са факторите, които влияят за това ѝ състояние и днес ще се спрем на няколко от тях, за да научите кои са те и какви мерки да предприемете за справянето с този проблем. 

Една от най-честите причини за изтощаването на косата е, че много жени  използват козметични продукти, които не са за техния тип коса. Така реално те не полагат никакви грижи за нея, в следствие на което тя не е подхранена добре и това в един момент започва да си личи. Да не говорим, че ако тези продукти са евтини или с ниско качество, те по-скоро биха навредили на косата им. Какво е необходимо да направите? Просто внимавайте какъв шампоан, балсам или маска за коса купувате и ако сте със суха коса, то трябва да търсите подходящи за нея продукти. Много голяма грешка би било ако имате мазен скалп и косата ви е предразположена към омазняване да си купите шампоан за суха коса или обратното.

Ресането на косата е един от начините да се грижите добре за нея, защото така стимулирате кръвообращението и така достига повече кръв до космените фоликули. За целта обаче трябва да използвате гребен или четка, които не са направени от пластмаса или друг изкуствен матерал, защото те повреждат структурата на косъма и така косата се изтощава.

Още една от причините за това косата ви да изглежда безжизнена и без блясък е редовното използване на различни стилизиращи продукти, с чиято помощ  я заглаждате добре или фиксирате къдриците си. Колкото и качествени да са те, все пак оказват негативно влияние върху косата и тя става по-податлива на накъсване.

Водата и слънцето, също са сред факторите, които влияят зле на косата. Прекомерното излагане са слънце в горещите летни дни, води до дехидратирането на косъма, а миенето й с прекалено гореща вода никак не е полезно. Ето защо, за да я предпазите е добре да носите шапка в топлото време и да я миете с по-хладка вода.

И накрая, винаги, когато имате възможност, оставяйте косата си да изсъхне сама, по естествен начин. Прекомерната употреба на маша за коса, преса или сешоар много увреждат косъма и така косата започва да се къса лесно, а краищата й да цъфтят.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес