Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е традиционната немска закуска?

29 юли 2024, 10:22 часа

1. Немската закуска

Всъщност, „традиционна немска закуска“ не съществува. Закуската е различна на различните места в Германия. Някъде на юг сутринта ще ви поканят на сирене и колбаси - а на север може би ще предложат мед, кифлички със сладко, течен шоколад. В миналото месото е било привилегия на богатите жители на южните градове, а в бедните северни земи липсата на калории е била компенсирана с това, което Бог дал. Например, мед или лек конфитюр от ягоди.

За съвременните германци и двата варианта обикновено лежат един до друг на масата. По традиция това са сандвичи и студени закуски, но непременно с горещо кафе, какао или (доста по-рядко) чай. Хлябът и кифлите трябва да са току-що извадени от фурната или пекарната. Германците оставят мюслите и киселото мляко за забързаните делнични дни, а на деликатеси се отдават в събота и неделя.

Накратко, рецептата за „немска закуска“ е проста: повечко сирене, колбасни и месни деликатеси, ароматно кафе.

2. Баварска закуска

Баварската закуска изпъква на фона на всички останали немски закуски, както солени, така и сладки. Та кой друг, освен баварците, ще заменя сутрешното обичайно кафе с бира? Но, естествено, това не е ежедневната закуска. Обаче, ако все пак ще облечете традиционни дрехи за Октоберфест, защо да не започнете деня си със запотена халба?

И така: баварската традиционна закуска представлява бяла наденица с горчица, пресен геврек и чаша пшенична светла бира. А дойде ли обяд, тогава вече е време за нещо по-сериозно, да речем свински печен джолан и задушено зеле.

3. Селска закуска

Колкото и да е бил труден животът на немските селяни в миналото, закуската им открай време е била плътна. Как иначе, ако цял ден впрягаш, разпрягаш, ореш, доиш и косиш - до залез слънце? При това, не се знае ще остане ли време за хапване. Следователно сутринта е необходимо да се зареди гориво за цял ден. Тук няма изискани деликатеси, нито пък сребърни лъжички и порцеланови чинии Онова, което е зряло в градината и отгледано в обора: в тигана и в устата!

Точно както преди векове, в шест часа сутринта семейството сяда около голяма маса: стопанинът, домакинята, дядото и бабата, децата. Домакинята носи пресни яйца от курника, нарязва лук на ситно, месо и картофи, останали от снощната вечеря, разбърква ги в тигана, вари кафе и слага на масата голям хляб. В това време мъжете прелистват вестници.

Главните съставки на селската закуска са яйца и картофи – те дават основната енергия за деня. Вкусове се добавят от лук, месо, шунка и пушени наденици. От тези прости продукти се готви разкошен омлет в тиган или най-добре - във фурна. Такава закуска определено не е диетична - тя съдържа около 500 калории на 100 грама.

Подобни омлети са популярни не само в Германия. Шведските и френските селяни също ги сервират, преди да тръгнат да доят кравите. Прочутата испанската тортиля пък не е нищо друго, освен омлет с лук и картофи.

4. Адвентна закуска (да не се бърка с адвентистка)

Адвентът е четириседмичният период преди Коледа, време на радостни очаквания и подготовки за празника. Още в началото му е обичайно трапезата да се украсява със златни звезди, свещи, елхови клонки; на децата се подаряват специални адвентни календари със сладкиши.

Адвентните неделни закуски заемат особено място в сърцата на германците. Това са семейни, големи събирания с коледни украшения, музика и деликатеси. На трапезата задължително присъстват коледни сладкиши във формата на звезди, снежинки и елхи. Освен традиционните кафе и какао, по времето на адвента германците варят ароматни чайове – а тяхната миризма също участва в създаването на празнично настроение.

Приятен апетит!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес