Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе алкохолът на мозъка – помага или пречи?

29 септември 2024, 19:30 часа

За вредите от консумацията на алкохол в големи количества особено ежедневната или честата такава спор няма – и лекари, и учени са единодушни, че алкохолизмът влияе негативно на цялостното здравословно състояние и води до редица заболявания, някои от които са животозастрашаващи – като чернодрообната цироза например. Защо тогава чаша вино се счита за полезна за здравето, дедите ни са се лекували с ракия, а дори лекари препоръчват консумацията на 20-30 грама от огнената течност, за да се успокоите и отпуснете, ако се чувствате притеснени и мозъкът ви не може да се изключи от темата, която го безпокой, за да си починете и да се наспите? Как влияе алкохолът на мозъка е логичен въпрос, който си задаваме, открили това противоречие в препоръките на специалистите. Да пием или да не пием – това ли е въпросът, или по-скоро кога, какво и в какви количества? Ако знаем как влияе алкохолът на мозъка, ще ни е по-лесно да открием отговорите на въпросите си и да си налеем глътка с чиста съвет. Или пък със също такава чиста съвест да дезинфекцираме дръжките на вратите в дома си с любимата ракия на мъжа ни, спестявайки му куп здравословни проблеми.

Как влияе алкохолът на мозъка?

Макар често в ежедневието си да чуваме съвети от рода на „Пийни си малко, за да се отпуснеш, да забравиш за грижите, за да заспиш“ и прочие влиянието на алкохола върху мозъка според изследвания и официални източници е негативно. Доказано е, че в краткосрочен план – непосредствено след употребата на алкохол – трезвата преценка е невъзможна, мозъчните зони, контролиращи баланса, паметта, речта и преценката са засегнати негативно, което води до риск от грешки, неразумни действия, опасно поведение,  наранявания, изпускане на слова, които не е трябвало да бъдат изричани, и до други негативни резултати. Възприемането на околната среда е деформирано, а реакциите са забавени, не е случайно, че шофирането или работата с машини след консумацията дори на едно малко питие, са табу и са забранени от закона. Алкохолът, консумиран в големи количества, може да доведе до загуба на краткосрочната памет – тоест лицето, което е препило, да не помни цели моменти, случки, събития, докато е било под въздействието на алкохола, а това е изключително опасно. Отговаряме за всички свои действия дори под въздействието на алкохол, така че е добре да знаем, да си спомняме какво, с кого и къде сме правили, макар да е имало на масата алкохол. Черните петна в паметта са силно притеснителни и онези, които забравят всичко случило се, когато пият, е добре да забравят да пият като цяло.

Още: На каква възраст консумацията на алкохол е най-опасна?

Как влияе алкохолът на мозъка в дългосрочен план? В дългосрочен план влиянието на алкохола върху мозъка не изглежда по-благоприятно. Системното прекаляване с високоградусови питиета причинява промени в невроните, като намаляване на техния размер, тоест реално променя мозъка и тази промяна съвсем не е за добро. Особено опасни са тези промени, настъпващи в  мозъка под въздействието на алкохола, за младите хора. Мозъците на подрастващите са по-уязвими към негативните ефекти на алкохола и злоупотребата в  тийнейджърските години може да промени развитието на мозъка, да доведе до негативни промени в мозъчната структура и функция, които са дълготрайни и необратими. Ето защо е от съществена важност младите хора да не злоупотребяват с алкохола – не е случайно, че такъв не би трябвало да се продава и сервира на лица под 18 години у нас.

Възможно ли е да предозираме с алкохола?

Вероятно сте чували за смъртностната свръх доза наркотици, но знаете ли, че и алкохолът има такава? Предозирането с алкохол възниква, когато е приет толкова много алкохол, че областите в мозъка, контролиращи основните жизнени функции – дишане, сърдечен ритъм и контрол на температурата – спират да работят коректно или изцяло. Това е изключително опасно, защото може както да причини необратими трайни увреждания на мозъка, така и да доведе до смърт. Сред симптомите на предозиране с алкохол, за които трябва да се внимава, са:

  • умствено объркване,
  • изпадане в безсъзнание,
  • повръщане,
  • гърчове,
  • дихателна недостатъчност,
  • забавен сърдечен ритъм,
  • потна и лепкава кожа,
  • изключително ниска телесна температура.

Още: Честата консумация на алкохол увеличава риска от подагра

 

Предозирането с алкохол може да доведе до трайно увреждане на мозъка или смърт, така че консумацията на огнената течност наистина трябва да е разумна, в количество, доставящо ползи и удоволствие, а не рискове и заболявания.

 

източник: https://www.niaaa.nih.gov/publications/alcohol-and-brain-overview

Още: Лекар: Могат ли хората с диабет да пият вино и как влияе на кръвната захар

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес