Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как успешно да пресаждаш саксиени растения?

05 юли 2021, 23:10 часа

Задачата на стайните растения в къщата е да украсят жилищата с външния си вид, да създадат специална атмосфера на комфорт. За това сме готови да се грижим редовно за тях. Грижата не се свежда само до поливането навреме, въпреки че това също е важно. Необходимо е да се създадат други условия: подходящо осветление, влажност и температура на въздуха, за да се направи правилно и навременно пресаждане. За опитни хора, които се занимават с цветя, в това няма нищо трудно. Но начинаещите, които пресаждат растения, често се сблъскват с определени трудности.

Пролетта е най-доброто време за пресаждане на стайни растения. Постепенно, но вече забележимо денят се увеличава и слънцето вече не просто грее, а е горещо. Стайните растения постепенно излизат от латентност и се подготвят за вегетация.

Някои цветя се нуждаят от презасаждане ежегодно - това са млади или бързо растящи растения. Младите растения се нуждаят от нова, неизтощена земя и по-просторен капацитет за растеж. Същото се отнася и за бързо растящите екземпляри, които успяват да „надраснат” саксията за една година, а корените, пробивайки през дренажните отвори, образуват пръстен под дъното на саксията.

Възрастните стайни растения, които вече са достигнали връх и закърнели, не се нуждаят от ежегодна трансплантация. Ако такова цвете изглежда добре и цъфти редовно и корените му не избиват от саксията, през пролетта е достатъчно да замените горния слой земя. За да направите това, използвайте лъжица или специална шпатула, за да премахнете почвата и да добавите нова почва.

Тези растения включват закрити палми. Те се нуждаят от редовни пресаждания само през първите години, по-скоро дори от трансбордиране, тъй като корените на палмата реагират много болезнено на намесата. Веднага след като палмовото дърво получи максималната си височина, то може да бъде пресаждано допълнително веднъж на всеки 6-8 години, при условие, че редовно се наторява и се обновява горния слой на почвата.

Много от различните видове кактуси също не се нуждаят от често пресаждане. Останалите растения обаче имат нужда от такова.

Важно е да подберете подходящ размер на саксията, в зависимост от размерите, които се очаква да достигне съответното растение. Обогатете почвата с тор и се радвайте на прекрасните си растения.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес