Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се сушат правилно сини сливи?

26 август 2024, 07:00 часа

За сушене на сини сливи е добре да изберете напълно узрели плодове. Те трябва да бъдат сортирани по качество, да се почистят от дръжките и листата, да се изплакнат добре. Големите сливи се режат на половинки и се махат костилките. Средните и малките плодове се изсушават изцяло, може и с костилките. За да се получи 1 кг сини сливи, са необходими около 4,5 кг свежи.

Разбира се, най-добрият вариант за сушене на сливи е специална електрическа сушилня. Ако обаче няма такава техника в дома, тогава е подходяща и обикновена фурна.

Защо да спускате слива във водата със сода, преди да започне сушенето?

Това странно, на пръв поглед, условие ще помогне да се приготвят вкусни и ароматни сушени плодове. Някои домакини, преди да започне сушенето, пускат сливите в горещ содов разтвор (1 чаена лъжичка сода бикарбонат на литър вода). Това трябва да се направи бързо и плодовете да се извадят след 25-30 секунди. По ципата ще се появят пукнатини, затова влагата ще се изпарява по-бързо в процеса на сушенето. След такова бланширане сливите се изплакват с хладка вода и се избърсват с кърпа или салфетка. После може да започнете сушенето.

2-3 сушени сливи на ден правят чудеса - ето кога да ги ядем!

Ако в резултат на бланширането се появят големи пукнатини или ципата се смъкне, тогава разтворът трябва да се разреди или да се държат по-кратко във врящата вода.

След „водните процедури“ сливите се подсушават и се поставят в един слой върху тепсия, покрити с хартия за печене (половинките със среза нагоре). Първите 3-4 часа сливи се сушат на температура 45-50 °, още на този етап ципата им се набръчква. После температурата се повишава до 75-80 °.

За да получите висококачествени сини сливи, се препоръчва два или три пъти по време на сушенето да се правят почивки по 4-5 часа, охлаждайки плодовете. В противен случай при бързото нагряване сокът ще започне да изтича от тях. Общо топлинната обработка на сливите във фурната ще отнеме около 12 часа, така че можете да „разтеглите“ тази процедура до 2-3 дни.

За да станат сините сливи тъмни и лъскави, преди края на сушенето трябва да ги държите няколко минути при температура над 100°C. Така от пулпата на повърхността ще излезе захар, която под въздействието на високата температура се карамелизира.

Изсушените сливи трябва да са меки на пипане, но в същото време еластични и при натискане да не отделят сок.

Правилно приготвените сини сливи имат не само отличен вкус, но и запазват много полезни свойства. Този изсушен плод помага за нормализиране на кръвното, подобрява състоянието на храносмилателната и укрепява нервната система.

Сини сливи - лекар разкри какво се случва с холестерола ви, ако ги ядете всеки ден

Поради сладките си и кисели вкусове, които донякъде напомнят съчетаването на противоположните вкусове в китайската кухня, сините сливи вървят добре с месо, например в пълнено пиле или патица. Класическа, популярна и много известна рецепта е „телешко руло със сини сливи“. Сушените сливи се добавят към плодови салати, сладкиши и други десерти.

Как сушенето да става по-бързо и качествено?

Първо трябва да прегледате плодовете. Те не бива да имат незаличими бели петна по кожата - такива следи остават след обработка с химически торове. Но белият налеп, който може да бъде изтрит със салфетка, е добър признак, че сливите са отгледани по екологичен начин.

Изберете узрели плодове с равномерна окраска без дефекти, също и без бели, зелени или тъмни петна. Развалени сливи или такива с гнили петна няма смисъл да се сушат. Плодовете трябва да бъдат здрави и стегнати. В противен случай, определено вкусът и качеството на готовия резултат ще са влошени.

Струва си да се запомни, че цялата синя слива, изсушена заедно с костилката, се оказва по-ароматна – затова за чай или компот е по-добре да ползвате именно такива сушени плодове.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес