Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се казва най-високият връх в Турция?

17 юли 2024, 17:40 часа

Някои определят този връх като гигант – околностите му обхващат 40 км. Пролетните води, стичащи се по склоновете на високия 5165 м Арарат, превръщат част от Анадолската равнина в плодороден чернозем. Местните жители наричат ​​върха „Агри-Даги“, което означава „Планина на страданията“. Той се издига над низината на река Арак и изглежда като нещо неземно в сравнение със суровия пейзаж.

Арарат е известен преди всичко с библейските легенди. Според една версия, именно на тази планина спрял ковчегът на Ной след световния Потоп. Библията, разбира се, не дава точните координати на това събитие, но арменците вярват, че ковчегът доплавал до склоновете на Агри-Дага. Също така са сигурни, че именно арменци са били първите, които обитавали земята след Потопа.

Ще познаете ли името на най-старата планина в България?

Географско разположение

Днес планината Арарат се намира на границата на Армения с Турция и на 16 км от Иран. Всъщност това е територия на Турция, което обаче не пречи на жителите на Армения да гледат на тези места като на част от тяхната голяма история. Можете да стигнете до връх Арарат както от Турция, където се намира, така и от Армения, накъдето се отварят по-красиви гледки.

И така, можете да летите до Истанбул, а оттам - с автобус или кола, да стигнете до град Догубаязид, разположен близо до връх Арарат. Там ще намерите добър водач, който ще ви отведе в подножието на известната планина и до нейните най-интересни и значими места. Ако някой иска да направи изкачване, може да се присъедините към алпинистите от съответния клуб в Догубаязид.

Алтернативен маршрут ви води до до арменската столица Ереван и вече оттам до Арарат и неговите околности.

Климатът на Арарат

Планинският климат не се отличава с приветливост, затова в хотелите, разположени в подножието на върха, обикновено има стенни нагреватели, за да се гарантира комфортен престой на гостите. Климатът на араратската равнина е сух. През януари средната температура на въздуха спада до - 5°C, през юли се повишава до +25°С Естествено, наличието на планински релеф добавя акцент в метеорологичните условия – между различни места може да има голяма разлика в климатичните условия и околната природа. Планински скални хребети, цъфтящи долини, лазурни езера, върхове на вулкани – цялата планина Арарат не се уморява от изненадва пътешествениците.

Кои са 5-те най-високи планини в България

Развлечения и атракции

Национален парк „Арарат“

Към днешна дата планината Арарат е част от едноименния турски национален парк с площ над 87 хиляди хектара. Всяка година тук идват тълпи туристи не само, за да се изкачат на планината, но и да видят със собствените си очи известните ледници и ледени пещери, където според легендите някога се е озовал Ноевия ковчег. Ледникът „Свети Яков“ е най-дългият: около 2 километра.

Доброжелателните местни жители винаги са готови да споделят интересни истории и легенди за тези места. Нещо повече, повечето туристи идват тук точно с такава цел: за да видят и почувстват съпричастност към великата история на това място, което се счита за люлка на живота на земята.

Дворецът на Исхак паша

Сред многото забележителности в околностите на Арарат особено се откроява великолепният дворец на Исхак паша недалеч от град Догубаязид, построен през ХVІІІ век. Архитектурният ансамбъл от червен вулканичен камък, който материал е типичен за долината, се вижда от няколко километра. Мащабът му надвишава обичайното понятие за „дворец“. Това, всъщност, е грандиозен дворцов комплекс, който включва няколко сгради: фасадно здание, два двореца, джамия, харем, зали за развлекателни събития и церемонии, складове за боеприпаси и хамбари с храна, мавзолей, пекарна. Дворецът на Исхак паша има голяма стойност като бисер на турската архитектура и строителни умения.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес