Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се е появила краставицата и защо тя е СУПЕРХРАНА?

23 юли 2022, 19:30 часа

В момента сме в летния сезон, а това е и сезонът на едни от най-любимите ни зеленчуци, сред които се нареждат и краставиците - суперхрана с много ползи за нашето здравословно състояние. Доколко сме запознати обаче с историята на този зеленчук и знаем ли какви са ползите от него? Може да проверите знанията си в следващите редове, в които ще ви разкрием някои любопитни факти за краставиците.

Как се е появила краставицата?

За държави-“майка” на краставиците се смятат Индия и Китай, в които можем да срещнем краставици дори в дивата природа, но някои учени твърдят, че краставиците произлизат от Тракия - а именно на днешна наша територия. Ако проследим историческите данни и древните източници, краставиците са известни на човечеството още отпреди 3000 години. Те достигат до територията на Южна Европа благодарение на транспортирането им от римските завоеватели. А през 14 век вече са били познат зеленчук из цяла Европа. През 15 век те попадат и в Русия, а през 16 век вече достигат и територията на Северна Америка. В наши дни краставиците се отглеждат повсеместно.

Ако искате да берете краставици до късна есен, още сега ги напръскайте с това

Любопитни факти за краставиците

Император Тиберий обожавал краставиците и консумирал от зеленчука ежедневно. За него специално били създадени първите познати на историята ни оранжерии, където краставиците се отглеждали през цялата година.

Има паметници, посветени на краставиците в градовете Луховици, Нижин и Шклов.

В град Суздал се чества всяка година специален празник на краставицата, провеждан на 27 юли.

Около 60% от световната реколта на зеленчука се произвежда от Китай.

Топ 10 на най-вкусните сортове краставици

Ползи от краставиците

Този зеленчук се използва най-вече в кулинарията за приготвяне на свежи салати или пък за приготвяне на зимнина - любимите на всички кисели краставички. Видовете краставици, които се използват за мариноване, обикновено са различни от тези за прясно консумиране.

За мариноването на краставиците най-често се използват и подправките сол, черен пипер, копър, хрян, листа от касис и др. Използва се най-вече сортът корнишони.

Пресните краставици са по-дълги и могат да бъдат консумирани сурови, печени, пържени, задушени, пълнени и др. спрямо кулинарните традиции в различните държави. Например в Иран краставиците се сервират с плодовете, а не със зеленчуците, както ние сме свикнали. Чудесна гарнитура са към ястия с месо, картофи, други зеленчуци, риба и т.н.

Сокът от краставици освен че спомага при махмурлук, има и благоприятен ефект върху външния ни вид.

Краставиците не са никак калорични, като всяка съдържа средно по около 15 калории и около 98% от състава й е вода. Други вещества в състава им са фибри, захар, йод, фосфор, калций, калий, магнезий, витамини В и С.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес