Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как хормонът на глада влияе на вземането на решения

11 май 2016, 07:45 часа

Учени от университета на Гьотеборг са изяснили след проведено изследване, че хормонът на глада влияе на решенията, които човек взема. Изследването е публикувано в сп. Neuropsychopharmacology.

Учените са анализирали как влияе пептидният хормон грелин върху поведението на мишките. Именно грелинът е отговорен за възникването на чувство на глад, влияе на увеличението на количеството приемана храна и масата на мазнините.

Експериментът се е състоял в следното: изследователите поставили лабораторни мишки в клетки и ги обучавали да натискат лост заради възнаграждение (храна).

Но ако мишките се въздържали и не натискали лоста, те пак получавали възнаграждение, макар и през по-дълъг период от време. Възнаграждението, което се давало при „въздържание“, било по-голямо по обем.

В резултат станало ясно, че мишките с повишен грелин в кръвта започвали импулсивно да натискат лоста, независимо че знаели, че при въздържание ще получат по-големи порции.

Въз основа на този опит учените са направили извод, че хормонът на глада тласка към необмислени и често нелогични решения.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес