Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справите без чужда помощ за ремонта вкъщи

04 септември 2021, 16:48 часа

В домакинството понякога се появяват проблеми, които изискват знания и умения за справянето с тях. Ако става въпрос, жените биват подценявани относно поправянето на уреди или малко по-тежки задачи. Но с малко повече упоритост, те са способни на всичко. Дори и да не става въпрос за дамите, ако не ви се чакат техници и майстори или проблемът не е толкова сериозен, ние ще ви разкрием няколко трика за това как да се справяте с домакинските проблеми сами, за да докажете на себе си и на околните, че сте способни на всичко.

Ще говорим за проблеми като постоянно течаща вода в тоалетната, дупки в гипсокартона и смяна на повредени ключалки. А как да се справите с тях, прочетете в следващите редове:

Течаща тоалетна чиния

Всяко домакинство се сблъсква най-често с този проблем. Понякога може да бъде само досадно, но в други случаи е възможно да доведе до наводнение и по-сериозни течове. Как да се справите с този проблем бързо? Просто стопирайте прииждането на вода като завъртите кранчето на тоалетната. Пуснете водата, за да се изпразни резервоара и проверете веригата. Тя трябва да е достатъчно дълга, за да позволи на клапата да се затвори дотолкова, че да се захване под веригата. Ако дължината е достатъчна – премахнете клапата и я подменете с нова. Пробвайте дали се е получило като пуснете водата.

Дупка в гипсокартона

На никого не му е приятно да вижда дупки в стените, без значение причината, поради която са възникнали. А за справянето с този проблем може и да не се изискват много усилия, но е добре да го направите качествено и старателно. Вземете шкурка и изравнете участъка покрай дупката. Следваща стъка е да вземете шпакловъчна паста с острие и внимателно под 45-градусов ъгъл да разнасяте с движения нагоре-надолу и да започнете първо отляво надясно. След като сре изравнили участъка и дупката, оставете да изсъхне добре – препоръчително поне 2-3 часа. Грундирайте и чак тогава боядисайте.

Смяна на ключалката

Още един лесен за разрешаване проблем. При смяна на жилището или загуба на ключове, е добре ключалката да се подмени. Други случаи са например при опит за влизане с взлом или просто повреда. Първа стъпка е изваждането на винтовете, задържащи бравата. Издърпайте я и отстранете винтовете, които се намират по краищата на вратата. Там е заключващият механизъм, извадете и него, за да пробвате дали новата ключалка ще пасне и няма да се опира по краищата на бравата. Ако всичко е наред, следва да поставите новата ключалка и отново да завинтите болтовете на мястото им, затегнете ги добре.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес