Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се отървем от торбичките под очите?

18 май 2023, 09:00 часа

Независимо дали се дължат на безсънна нощ, алергия или диета, подпухването на очите може да бъдат козметичен проблем за много хора. Зоната около очите е най-тънката в тялото ви, така че може да е трудно да прикриете подуване поради задържане на течност от слъзните канали, запушване или възпаление.

За щастие, подпухналите очи обикновено са естествена реакция на тялото към диета с високо съдържание на натрий или лош цикъл на сън.

Спете достатъчно

Когато сте лишени от сън, тялото ви освобождава кортизол от надбъбречните жлези, което променя баланса на солта в тялото и ви кара да задържате вода и да се подувате. За съжаление лишаването от сън е много често срещано явление в съвременния свят.

Добър начин да се уверите, че имате качествен сън е да избягвате алкохола и кофеина преди лягане – поне 6 часа преди това. Също така се опитайте да изключите електронните устройства поне 2 часа преди лягане, тъй като това ще настрои очите и ума ви за почивка и ще даде шанс на мелатонина да се задейства.

Ограничете приема на сол

Задържането на течности е основната причина зад подпухналите очи, така че си струва да избягвате храни, които го предизвикват. Натрият играе ключова роля в регулирането на водата в клетките и когато ядем твърде много сол, този допълнителен натрий увеличава количеството течност в тялото, извън клетките ви. Намаляването на солта във вашата диета може да ви помогне да ограничите излишната течност в тялото си.

Маска с кафе при подпухнали очи

Правете си студени компреси

Поставянето на студени краставици върху уморените очи е популярна практика и има причина за това – тя наистина работи. Охлаждането на зоната около очите намалява притока на кръв, което от своя страна помага за намаляване на възпалението и подуването около очите.

Въпреки че краставиците са популярните инструменти за това, можете да използвате редица предмети около дома си като: торба със замразени зеленчуци, лъжица, която е била във фризера или студена кърпа. Студените пакетчета чай също могат да помогнат, тъй като кофеинът помага за намаляване на притока на кръв към кожата и я прави да изглежда по-сияйна и стегната.

Кремове за очи

Кремът за очи, който съдържа кофеин, ще помогне в борбата с тъмните кръгове и фините линии. ​​Кофеинът има свойството да свива кръвоносните съдове. Можете дори да съхранявате околоочния си крем в хладилника, за да подобрите неговите успокояващи способности.

Причини за подпухнали очи

Алергии

Когато имате алергия независимо дали е към цветен прашец, животни или специфична храна, тялото ви освобождава хистамини, които карат кръвоносните ви съдове да се разширяват и причиняват подуване около очите.

Алергените могат да полепнат по дрехите, повърхностите и дори контактните лещи, ако ги носите. Не забравяйте да вземете душ и да перете дрехите, които са били в близост до алергени.

Този зеленчук премахва тъмните кръгове под очите

Диета и прием на алкохол

Небалансираната диета и дехидратацията могат да имат забележим ефект върху кожата ви и подпухналостта около очите ви. Когато сте дехидратирани, кожата под очите ви става отпусната и слаба, което води до образуването на торбички. За да избегнете дехидратация, не забравяйте да пиете между 8 и 10 чаши вода на ден, намалете приема на алкохол и кофеин и намалете консумацията на натрий.

Как да предотвратим подпухналите очи?

Има много житейски фактори, които оказват влияние върху вашата умора, нива на хидратация, цялостно здраве и други фактори, които играят роля в появата на подпухнали очи, така че вероятно е невъзможно да се предотврати подпухването на очите завинаги.

Въпреки това поддържането на здравословна, балансирана диета, хидратацията, достатъчно сън и грижата за кожата около очите вероятно ще намалят шансовете да страдате от подпухване на очите.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес