Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се научим да не се ядосваме?

14 юли 2022, 20:00 часа

Знаете какво е чувството в тялото ви, когато сте ядосан — сърцето ви бие учестено, мускулите ви се стягат, може да почувствате недостиг на въздух. Това е реакцията „бий се или бягай“, която яростта е биологично създадена да предизвика, за да ни предпази от опасност, като някой, който идва към нас, размахвайки бейзболна бухалка.

Но при хората гневът се задейства от всякакви ситуации, които не са буквално заплаха за физическата ни безопасност, включително когато се чувстваме разочаровани или нетърпеливи от това, че ни карат да чакаме или че сме предадени от някой, на когото сме имали доверие - или дори политика.

Не е добре да си ядосан и много хора смятат, че трябва да разбереш как напълно да спреш да се ядосваш. И е вярно, че дългосрочните ефекти от гнева върху тялото не са ок - те могат да включват главоболие , безпокойство, проблеми с храносмилането, високо кръвно налягане и други.

Но не само, че е невъзможно напълно да се предпазите от тази естествена емоционална реакция, гневът не винаги е лош, казват експерти. Номерът е да управлявате това чувство и да контролирате как действате спрямо него.

Защо гневът може сериозно да увреди здравето

Къде се корени гневът?

Има две неща, които почти винаги са в основата на гнева - да се ​​чувстваш застрашен по някакъв начин или да имаш преценка за ситуацията или лицето, от което се чувстваш застрашен. Когато избухнем, гневът се изразява по три начина: пасивно-агресивен, с открита агресия и като сме уверени. С пасивно-агресивния гняв вие показвате колко сте раздразнени индиректно -  „забравите“ да отговорите на имейли или говорите зад гърба на някого. Откритата агресия е точно това, което звучи: имате изблици или други видими прояви на гняв, като тормоз, конфронтации или битки. Нито един от тях не е най-добрият начин да разкриете чувствата си и вместо да ви доближат до това, което искате (да бъдете разбрани и да обърнете внимание на гнева си), те вместо това могат да навредят на взаимоотношенията ви.

Най-здравословният и най-продуктивен вид гняв е асертивният гняв , казват експертите. Може да се ядосваме почти автоматично в моменти, когато се чувстваме застрашени.

Как да се справим с гнева? Съвети от психолог Силвия Маринова

Асертивните отговори включват директна комуникация относно чувствата и желаните резултати, която е подходяща за контекста. Правиш го по начин, който включва самоконтрол, с уважение към другите, участващи в конфликта. Асертивната комуникация има най-добрия шанс за запазване на взаимоотношенията и постигане на желаните цели, като например промяна на ситуацията или просто да бъдете изслушани.

Защо толкова лесно се ядосвам?

Причината, поради която гневът може да избухне като кибрит, е как възприемате случилото се: когато се чувствате застрашени (дори и не физически) или чувствате, че ви съдят, вие сте хвърлени в режим на оцеляване - и това води до гневни чувства. Може да се случи и почти мигновено, особено когато часовникът ви навива нещо, което ви кара да искате да реагирате с пасивна или открита агресия.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес