Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим за къдравата коса?

22 септември 2022, 19:00 часа

Здрава и къдрава коса е белег за добро общо здравословно състояние, освен че украсява лицето и подобрява визията. Самочувствието след посещение на фризьорския салон е познато на всяка дама с буйна коса, защото грижите за къдриците са малко по-сложни. Ето някои съвети за къдрокосите дами.

Косата се реши отдолу нагоре

Обикновено решим косата си отгоре надолу, но ако тя е къдрава, се препоръчва това да става обратно. Това е нужно, за да се разплитат малките възелчета, които се образуват лесно на къдравата коса. Такъв метод е по-щадящ, отколкото опитите да се разрешат големи участъци едновременно. Добре е да се закупи качествена четка, разработена специално за този тип коса. Тъй като къдравата коса се уврежда най-лесно, добре е да се реши с широк гребен или подходяща четка.

Косата трябва да се подстригва редовно

За да не се накъсва и да цъфти, редовно се подстригват връхчетата на къдриците, поне 2 пъти в месеца. Така косата изглежда по-сияйна и обемна. Изтощените краища придават изтънял вид на цялото коса.

Косата: 10 мита, на които всички вярват - част 1

Използване на продукти без отмиване

Продуктите без отмиване са създадени, за да се грижат за косата и след нейното измиване. Изборът на продукт за къдрава коса е добро решение, а пазара предлага голямо разнообразие. Така къдриците ще изглеждат лъскави, косата ще бъде разделена и загладена и няма да се къса.

Връзване на косата преди сън

Това е малко екзотична идея, но ако къдравата коса се измие и върже преди лягане, формата на къдриците ще се запази. Вместо ластик е добре да се ползва скрънчи от сатен. На сутринта косата ще има обем, а през нощта ще се чувствате спокойни.

Сатенена калъфка за възглавницата е необходимост

Специфичната материя, от която е изработена сатенената възглавница осигурява отлична хидратация на косата, пази я от накъсване и опадане. Памучните калъфки са груби както за кожата на лицето, така и за деликатната къдрава коса.

Косата: 10 мита, на които всички вярват - част 2

Нуждата от дифузер

Заедно с сешоара се предлага и дифузер. Тази приставка изсушава по-голямата част от косата и дава усещане и визия за обем. Къдриците се предпазват от пресушаване и наелектризиране, затова дифузерът е необходимост.

Добрият шампоан и балсам правят чудеса

Първото нещо в грижата за този тип коса е да се избере продукт, разработен специално за къдрава коса. В съставките е добре да има масла от жожоба, авокадо, алое, ший, кератин. Ако практиката ви е да си миете по-често косата, формулата на препарата трябва да бъде по-лека. При мазна коса е нужен шампоан с дълбоко почистване на всеки 1 или 2 седмици. Подходящи са балсамите, придаващи обем, вместо хидратиращите, които правят косата прекалено тежка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес