Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се грижим за къдравата коса

07 март 2022, 16:10 часа

Много момичета завиждат на жените с къдрава коса, без дори да осъзнават, че тя изисква много повече грижи от правата. Ето и какви са те:

Използване на балсам или маска

Къдравата коса е по-суха от правата. Тя не получава толкова много от полезните мазнини на скалпа и поради тази причина се нуждае и от допълнително хидратиране. Освен това, тя се накъсва лесно и поради тази причина не се сресва всеки ден. Затова трябва да използвате балсам или маска.

Често, когато сме в банята искаме да отмием бързо балсама или маската. Добре е дамите с къдрава коса да ги задържат по-дълго. По този начин си гарантират хидратиране на косъма в дълбочина. Също така, добре е да не отмивате напълно балсама или маската от косата, така че тя да скърца. Оставете съвсем малко количество от продукта върху нея.

Шампоан без сулфати

Избягвайте шампоаните със сулфати, защото и без това са прекалено агресивни. Те допълнително ще навредят на крехката коса, която и без това е склонна към увреждане. Виновни са и за появата на цъфтящи краища, защото косата е слаба и се накъсва лесно.

Избягвайте сешоара

Най-добре е да не го ползвате всеки път, когато се къпете. Разбира се, това не винаги е възможно. Когато ви се наложи, то използвайте дифузер. Той ще разпръснете горещия въздух и ще направи косата по-подредена. Използвайте го основно в корените, а краищата ги оставете леко влажни, защото са по-тънки и да не ги изгорите, без да искате.

Козметика без алкохол

Не използвайте стилизиращи продукти, които съдържат алкохол. Те вредят на косата и я правят да изглежда по-сплескана. С нищо няма да ви помогнат за добрия външен вид.

Попивайте излишната вода

След като се изкъпете, увийте в хавлия косата. След като я свалите, то попийте нежно излишната вода. Агресивното търкане на плата в косата ще нарани самия косъм. Също така, тя ще хвърчи много повече, ако го направите. Оставете я да изсъхне сама, без да капе вода от нея.

Гребен вместо четка

Не сресвайте косата с четка. По-добре вземете дървен гребен с широки зъбци. По този начин ще можете да разрешете и вкарате ред в косата си, без да се налага да губите чара на къдриците си.

Копринени калъфки вместо памучни

Да, трябва да помислите и за калъфките, които докосват косата ви.  Памукът има по-агресивно триене и това ще навреди на косъма. Вземете коприна за калъфките си. Тя е нежна, а косата се плъзга по нея. Освен това, много по-приятна е за допир.

Изберете правилния фризьор

Не се доверявайте на такъв, който използва бръснач за подстригване. Този метод вреди на правата коса, а какво остава и за къдравата. След една такава процедура, цъфтежът ви е в кърпа вързан. Доверете се на такъв фризьор, който подстригва с ножица.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес