Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете дали салонът за маникюр е с добра хигиена?

07 август 2022, 15:19 часа

Добре поддържаната жена е нужно да бъде с изряден маникюр и педикюр. Тази грижа за себе си е сред любимите на повечето дами. Поддръжката на нокътните плочки обаче изисква не само време и усилия, но и известни възможности и затова повечето жени предпочитат услугите на професионалсти за тази работа.

Ходенето на маникюр и педикюр изглежда отстрани само като лековато занимание, но всъщност то може да се окаже опасно за здравето, ако вниманието ни не е изострено и не вземем мерки за безопасността си.

Стриктната хигиена е задължителна на тези места, защото гъбичките, брадавиците, бактериалните инфекции и хепатитът са опасности, които дебнат на такива места.

Как да сме спокойни, че мястото за разкрасяване, което сме избрали, отговаря на хигиенните изисквания?

1.  Професионалистът в областта задължително задава на клиента въпроси от рода - предпочитана форма на ноктите, дали кожичките да се избутат или изрежат, цвят на ноктите и други. Използваните инструменти трябва да бъдат стелизирани. Тази практика включва:измиване на инструментите със сапунен разтвор и четка, изплакване и потапяне във ваничка с разтвор за дезинфекция. Следва отново изплакване с вода, подсушаване върху хартия, дезинфекция чрез светлинен уред с УВ и пакетиране в найлоново фолио. Преди употреба тези инструменти няма нужда да се пръскат с дезинфектант, защото са добре обработени, а клиентът няма нужда да бъде подлаган на опасност от алергия при използване на различни спрейове.

2.  Специалистът задължително работи само с ръкавици.

3.  Миенето на инструментите се извършва също в ръкавици, но тази предпазна мярка засяга този, който извършва дезинфекцията, а не пряко клиента.

8-те най-актуални маникюра за лято 2022

4.  Салонът не бива да използва многократно картонени пили или дървени пръчици. Това са инструменти, които не могат да бъдат подложени на дезинфекция. Ако са избрали такива, за всеки клиент трябва да се отвори нов пакет. Върху самата подложка трябва да има салфетка, която се изхвърля веднага след работата с клиента.

5.  Ваните за инструментите би следвало да са добре почистени.

В някои салони използват найлонови подложки, но това не е добра идея, защото по стените на легенчето може да се задържат бактерии.

6.  За почистване на петите на клиента се използват малки инструменти - кюрети. С тях има висока степен на опасност от пренасяне на зарази. Вместо това вече са създадени редица съвременни методи за премахване на мъртвата кожа по петите, която ги прави загрубели и твърди, както и напукани. Вместо кюрети може да се ползва пемза и в домашна среда може вечер да се мажат петите с хидратиращ крем, за да не изсъхват толкова много, че да се напукват.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес