Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подобрим метаболизма?

12 ноември 2021, 10:05 часа

Всички свързваме метаболизма най-вече с добрата фигура и отслабването, но той  е отговорен и за други много сериозни неща като работата на органите, дишането, храносмилането и регенерацията на клетките.

Някои обаче имат лош метаболизъм, което води до по-бавно изгаряне на енергия. Определя се както от пол, възраст, генетични фактори, така и от няколко фактора, на които можем да повлияем с малко усилия. Чудите се как да подобрите метаболизма си? Вижте някои доказани начини! 

1. Физическа активност

Можете да контролирате броя на калориите, които изгаряте до известна степен чрез упражнения. Аеробните упражнения като колоездене, бягане и плуване, са добър начин да ускорите метаболизма си. В идеалния случай трябва да тренирате минимум 150 минути седмично. Също така е добре да се заемете със силови тренировки. Мускулите изгарят повече калории от мазнините, така че ще ви бъде по-лесно да ускорите метаболизма си, докато увеличавате мускулната маса.

Как да подобрим метаболизма? Практично решение е движението да ви стане ежедневие. По-честите пътувания с велосипед с любими хора или слизането от автобуса няколко спирки по-рано и интензивното ходене ще повлияят положително на скоростта на метаболизма.

2. Връзка между съня и метаболизма

Когато спим малко, тялото отделя хормон, наречен грелин, който е отговорен за чувството на глад. В същото време производството на лептин, хормонът, който ни кара да се чувстваме сити, намалява. Сънят е силно свързан с хормоналните процеси и е отговорен за поддържането на метаболитния баланс. Лишаването от сън и нарушението му могат да имат отрицателни сърдечно-съдови последици, както и да намалят глюкозния толеранс и да повишат риска от диабет тип II, възпаление и затлъстяване.

3. Яжте правилния брой калории

Някои хора ограничават броя на калориите, които приемат, мислейки, че ще отслабнат и метаболизмът им ще се ускори. Ефектът обаче може да бъде точно обратен. Когато ядете твърде малко калории, на тялото ви липсва храна и скоростта, с която се изгарят калориите, се забавя. Нещо повече, изследванията доказват, че след рестриктивни диети метаболизмът е много по-слаб, отколкото преди диетата.

4. Намаляване на нивото на стрес

Как да засилим метаболизма си? Този момент може да е изненадващ, но се оказва, че стресът може да доведе и до по-бавна скорост на метаболизма. В отговор на стреса тялото отделя адреналин и кортизол. Кортизолът забавя метаболизма ви. Изследвания доказват, че жените, които преживяват стресови фактори през последните 24 часа, изгарят доста калории по-малко в сравнение с тези, които не са били подложени на стрес.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес