Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да обновим спалнята с минимум средства

30 януари 2021, 10:41 часа

Спалнята е оазисът на дома, място за почивка, възстановяване, романтика, сближаване. Добрият сън подобрява здравословното състояние, концентрацията, работоспособността, а той е в пряка зависимост и от стаята и леглото, в които прекарвате нощта. Липсата на финансови средства е причината мнозинството хора да отделят повече внимание и финанси за обзавеждане на по-видимите зони от дома, в които посрещат своите гости – антре, хол, дневна стая, а да оставят спалнята като скрита от чужди погледни, по-неугледна и последна в ремонта, което е грешка. Вашето кътче за почивка може да стане удобно, приятно и отпускащо и с минимални вложения и промени, които може да направите сами, без да са необходими скъпи мебели и специалисти по интериорен дизайн. Ето как:

- Старото спално бельо изглежда неугледно, неудобно е и може да е причина за алергии. Заменете го с нов, макар и евтин комплект, решен в стилен цвят или десен. През деня множество кокетни възглавнички, разпръснати по леглото, създават чар и уют. Разнообразието на пазара е подходящо за всеки стил на стаята, а цените са скромни.

- Олющени, избелели от времето или просто в цвят, който отдавна не е модерен, не внася красота в стаята и щастие в душата ви, старите мебели могат лесно, евтино и бързо да бъдат обновени с мебелно фолио. Изберете модерен дървесен десен или мраморен ефект. Добавете нови интересни дръжки. По-сръчните могат да използват техниката декупаж и да създадат шедьоври върху мебелите. Интересно решение е и облепянето им с кожа с текстура, което предава изключително луксозен вид. Пазарът е богат на изкуствени кожи, идеално имитиращи естествените, в различни десени, релефи и цветове. Закрепят се лесно с подходящо лепило и преобразяват стаята веднага. Добър вариант за мебелите, внасящ уют и алпийски вид в интериора, е облепянето с корк. Така ще се сдобиете с луксозна стая за малко средства.

- Заменете старите пердета с нови щори. Едноцветни, имитиращи дърво или бамбукови, те ще внесат уют и стил в дома ви. Съобразете ги с мебелите или ги оставете акцентни.

- Подмяната на килима с подова настилка е гаранция за по-стилен дом. Може да намерите паркет и гранитогрес на ниски цени по време на разпродажбите и да обновите пода много изгодно.

- Справете се с хаоса, правещ интериора евтин и неподдържан, и приберете всичко излишно – козметика, вещи, зарядни в красиви плетени кошове. Те създават уют, освежават интериора и подържат реда в спалнята ви. Единственото, което може да оставите, са книги и лампи.

- Нови дрехи за стените. Истинският камък, тухли или дърво са скъпи, поставят се трудно, макар да придават на мястото неповторим лукс и топлина. Използвайте техни изкуствени или самозалепващи варианти, за да създадете акцентна стена. Освен визуалната наслада от добавената текстура ще имате и добра изолация. Ако сте използвали корк за мебелите, то е уместно да вложите от същия в акцентната стена, за да създадете идеална хармония. Интересен дизайн може да постигнете и с различни по размер рамки, огледала върху стената.

- Добавете саксийни растения или големи вази със сухи цветя и се насладете на резултата.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес