Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направим домашните сладкиши по-здравословни

31 октомври 2021, 11:30 часа

По правило сладкишите не са най-здравословните ястия. И мнозина, които се придържат към диетичните ограничения, трябва да се откажат от тях. Ако обаче не купувате магазин, а ги приготвяте у дома, тогава е напълно възможно да ги направите част от балансираната диета.

Изпечете си хляб сами

Така ще можете да сте напълно сигурни в неговите съставки. И в същото време можете да намалите количеството сол в менюто си. Тя често се среща в изобилие в готовите печени изделия. Например, проучване, проведено от организацията Consensus Action on Salt and Health, показа, че в двете филийки хляб всеки четвърти вид съдържа повече сол, отколкото в опаковка чипс. Наличието на много добри хлебопекарни в магазините и удобството, което предоставят те, определено ще ви вдъхнови да правите собствен уникален хляб.

Опитайте различни брашна

Това ще ви позволи да експериментирате с вкусовете. Пълнозърнестото брашно е по-здравословен избор в сравнение с бялото, отбелязват експертите от British Heart Foundation. Освен това, допълнително ще обогати диетата с полезни фибри. Можете също да опитате спелта, ечемик или овесени ядки и други варианти, самостоятелно или в комбинация. В магазините днес се предлага огромно разнообразие от брашна, достатъчно е да сте смели и да експериментирате.

Откажете се от маята

Вместо мая, като набухвател, може да се използва сода за хляб. Този хляб се консумира най-добре пресен, веднага след приготвянето, докато е топъл. Сигурно мнозина още помнят содените питки, които бабите са им правили в детството.

Добавете здравословни съставки

Ако добавите сладки плодове и зеленчуци, като моркови или цвекло, към хляб и други печени изделия, можете да намалите количеството захар във вашата рецепта. Тези добавки също ще увеличат количеството фибри в диетата.

Намалете количеството мазнини

Мазните кремове на базата на масло за торти могат да бъдат заменени с протеини или желе. Това ще направи и печените изделия по-здравословни. И вместо прясно или бутер тесто, опитайте домашно тънко фино тесто за повечето рецепти.

Всяка европейска страна има свои традиционни десерти и сладкиши, които определено е препоръчително да опитате, за да оцените кулинарните традиции на местните жители. Кои от тях са най-популярни може да се прецени по броя на търсенията на потребителите за рецептата им в Google през годината.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес