Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да намалим подпухналостта на очите?

29 октомври 2023, 15:33 часа

Подпухналостта на очите е често срещан проблем, който се дължи на различни фактори като липса на сън, алергии, стареене или генетика. Въпреки че не може да бъде избегнато напълно, има няколко ефективни начина за намаляване и справяне с подпухването на очите. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете по-светли и свежи очи:

Осигурете си достатъчен сън: Недостигът на сън е основен фактор за подпухването на очите. Стремете се към 7-8 часа качествен сън всяка нощ, за да позволите на тялото си да се възстанови и подмлади, включително и кожата около очите.

Използвайте студени компреси: Прилагането на студен компрес върху очите може да помогне за свиване на кръвоносните съдове и намаляване на отока. За тази цел можете да използвате охладено парче краставица, студена лъжица или специално създадена маска за очи.

Ако имате тъмни кръгове или подпухнали очи, може да страдате от това

Останете хидратирани: Дехидратацията може да доведе до подпухване на кожата. Уверете се, че пиете достатъчно вода през деня, за да поддържате правилната хидратация на кожата.

Ограничете приема на сол: Високият прием на натрий може да доведе до задържане на вода, което може да се прояви като подпухналост около очите. Намалете приема на сол, особено вечер.

Управлявайте алергиите: Алергиите могат да причинят подпухване и зачервяване на очите. Идентифицирайте причинителите на алергии и ги овладейте с антихистамини или други препоръчителни средства.

Използвайте кремове за очи: Кремовете за очи, съдържащи съставки като хиалуронова киселина, кофеин или пептиди, могат да помогнат за намаляване на подпухналостта. Тези продукти могат да овлажняват, стягат и успокояват деликатната кожа около очите.

Избягвайте да търкате очите си: Разтриването на очите може да влоши подпухналостта и да доведе до по-голямо раздразнение. Бъдете нежни, когато докосвате областта на очите.

Повдигнете главата си: Спането с допълнителна възглавница, която да държи главата ви повдигната, може да предотврати натрупването на течност около очите, докато спите.

Чаени торбички или алое вера: Прилагането на охладени торбички от чай с кофеин или гел от алое вера върху затворените клепачи за 10-15 минути може да помогне за намаляване на подпухналостта.

Защитете очите си от слънцето: Носете слънчеви очила с UV защита, за да предпазите очите си от вредното излагане на слънце, което може да доведе до увреждане на кожата и подпухване.

Масажирайте областта: Нежното масажиране на зоната около очите с върховете на пръстите може да подобри лимфния дренаж и да намали подпухналостта.

Подуването на очите след сън е симптом за следния проблем

Бъдете внимателни с грима: Когато използвате коректор, за да прикриете подпухналостта, изберете продукт, специално предназначен за деликатната зона около очите. Внимавайте да не нанасяте прекалено много, тъй като това може да подчертае проблема.

Хранете се балансирано: Включете храни, богати на антиоксиданти, като плодове и зеленчуци, за да насърчите здравето на кожата и да намалите възпаленията.

Консултирайте се с професионалист: Ако подпухването на очите продължава и предизвиква безпокойство, помислете за консултация с дерматолог или козметичен хирург. Те могат да препоръчат лечение като дермални пълнители или операция на клепачите.

Намаляването на подпухналостта на очите е постижимо чрез промени в начина на живот, подходяща грижа за кожата, а понякога и чрез професионална намеса. Важно е да бъдете търпеливи и последователни в усилията си, тъй като резултатите може да се проявят след време. В крайна сметка поставянето на здравето на очите и цялостното благосъстояние като приоритет ще допринесе за по-свеж и младежки вид.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес