Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изберете хубаво вино в магазина ?

05 юли 2023, 13:12 часа

Когато решите да посетите магазина и да изберете вино за вечеря или за вашите гости, трябва да имате предвид няколко фактора. Ето ви няколко съвета, които ще ви помогнат при избора на вино:

1. Определете си бюджет

Определете колко сте готови да изхарчите за бутилка вино. Цената би трябвало да бъде индикатор за неговото качество, но не винаги е така. Има много хубави вина на разумна цена, както и такива, които струват повече, отколкото заслужават.

Как да предпазим виното от вкисване в летните горещини?

2. Изберете цвят и стил, който търсите

Решете дали търсите бяло, червено вино или розе. Също така, трябва да знаете дали искате сухо, полусухо или сладко вино. Тези предпочитания ще ви помогнат да се ориентирате в магазина, където изборът ще бъде голям, особено ако отидете в специализиран.

3. Купете вино по ваш вкус

Ако вече имате предпочитания за определени сортове вино, търсете тях или подобни вина. Ако обаче не сте сигурни, опитайте различни сортове и стилове, за да откриете какво ви харесва най-много. Имайте предвид, че някои сортове се харесват от повечето хора, а други са по-специфични. Затова, ако купувате вино за гости, заложете на добре познат сорт, който се харесва на повечето мъже и жени.

4. Обърнете внимание на етикета на бутилката

Винените етикети могат да ви предоставят много информация за виното - от сортовете грозде, произхода и региона, до информация за производството и отлежаването. Прочетете етикета, за да се запознаете с виното, което избирате и да се ориентирате дали е това, което търсите.

Какво вино да пиете според вашата зодия - част първа

5. Обърнете се към консултант за препоръки

В супермаркета няма да има кой да ви даде препоръки, но ако отидете в специализиран магазин, продавач-консултантът ще може да ви помогне при избора. Ако се съмнявате или не сте запознати с марките и сортовете вино, не се притеснявайте да попитате за препоръки или съвет. Продавач-консултантът може да ви помогне да изберете вино, което отговаря на вашите предпочитания и вкус.

Без значение дали имате опит с вината или не, хубаво е, когато имате възможност, да опитвате нови сортове вина и нови марки. В последните години винената индустрия у нас се развива доста и на пазара има качествени и много хубави български вина. Няма хубаво или лошо вино, защото всеки човек има индивидуален вкус. Затова купувайте виното, което на вас ви харесва, без значение какво казват хората за него.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес