Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как били малтретирани наложниците на китайския император

31 юли 2024, 17:20 часа

Всеки уважаващ себе си китайски император е трябвало да има любима съпруга - императрицата, около десетина съпруги от „втора категория“ и няколко наложници. Последните били абсолютно безправни същества: те били подлагани на глад, лишавани от възможността да станат майки и убивани за всяко провинение. Но всичко това било в реда на нещата!

В китайския харем императорът можел да има неограничен брой момичета. По време на династията Тан император Сюан-Цунг наел в харема около 40 хил. наложници. За да не се объркат всички, момичетата били разделени по ранг и за да угодят на императора, можели да бъдат само в определено време и определен брой пъти месечно. Смятало се, че съпругите на императора имат по-изразена женска природа, така че е по-лесно да заченат наследник с нея, да прекарват време с тях можело само веднъж месечно. Но наложницата трябвало да посещава императора на всеки пет дни.

Какво стои зад мистерията с гробницата на първия китайски император? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Редът и порядъкът в харема бил единствено на мъжкия евнух. Всяка вечер той намирал „подходящото“ момиче и след измиване с тамян го въвеждал в покоите на императора. По време на процеса в стаята се намирали майката на императора или старшата прислужница, за да кажат на влюбените как да постъпят, какво да направят и да запишат в специална книга цялата последователност на действията.

Но, разбира се, Сюан-Цунг не можел да обърне внимание на всяка една от наложниците си, така че много момичета оставали невинни и без възможност да родят наследник и да се „издигнат в ранг“.

Династията Мин била смятана за една от най-жестоките в Китай. На наложниците им било забранено да напускат забранения град, а краката им били оковани, за да не могат да избягат. Император Дзяцин бил известен с любовта си към ужасяващите експерименти в търсене на еликсира на младостта. Той вярвал, че менструалната кръв на девойките ще го предпази от остаряване и смърт. А за да бъде еликсирът качествен, момичетата били периодично бити и хранени само с черници и пиели роса.

Смъртта на китайски император е разгадана след 1500 години

След всички тези издевателства 16 смели наложници решили да убият императора. През нощта те влезли в покоите на Дзяцин и го удушили, но, както се оказало по-късно, не докрай. На следващия ден императорът заповядал да довършат участничките, като им нанесат 1000 порезни рани. Момичетата били окървавени и бавно умрели. За щастие, страхувайки се за живота им, той не продължил повече експериментите със специалната диета.

Най-жестокият подарък по време на династията Мин за наложницата бил червена копринена кърпичка. Тя означавала, че след смъртта на императора любовницата е удостоена с честта да му служи на онзи свят. Момичетата били убивани чрез обесване или отрова, но най-жестоките владетели изисквали наложниците да бъдат погребвани живи. Шестият и осмият император на династия Мин, Джу Цижен, не спазил тази традиция, но тя не можела да бъде напълно премахната и злоупотребите продължили през следващите няколко династия.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес