Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Месечна прогноза за времето за октомври 2024 г. (ГРАФИКА)

28 септември 2024, 13:23 часа • 2269 прочитания

Октомври вече се задава и нямаме търпение да разберем дали ще ни зарадва с топли и слънчеви дни. Кога да очакваме валежи и какви ще са температурите вижте в новата месечна прогноза за октомври 2024 г.

Около и над нормата

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета - между 10˚ и 13˚, в планинските райони - от 0˚ до 7˚. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 28° и 33°, а най-ниските - между минус 2° и 3°, по-високи в източните райони.

Според синоптика Петър Янков, през октомври средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса.

Още: Чуфа - Храна на бъдещето, устойчива на климатичните промени (ВИДЕО И СНИМКИ)

Валежите

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м. В началото на октомври постепенно от запад валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее, вятърът ще отслабне. На 2-3-ти сутрешните температури ще се понижат и в котловините и по високите полета ще са между 0° и 3° и там ще се образуват слани.

Петър Янков дава следната прогноза - валежите за месеца ще са с количества от 30 до 60 л/м2. Валежните периоди за месеца са:

  • - в края на първата деседневка и началото на втората десетдневка
  • - през третата десетдневка - от 20 до 27 октомври

Снимка: iStock

Още: Рекордни температури: До 31 градуса през следващите дни

Първото десетдневие

През повечето дни от първото десетдневие ще преобладава слънчево време, преди обяд в равнините ще се образуват мъгли, които около обяд ще се разсейват. Температурите постепенно ще се повишат. В средата на десетдневието ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места ще превали слаб дъжд, а температурите относително ще се понижат.

Какво предвижда Петър Янков: Месецът ще започне със слънце и температури в населените места от 22 до 28 градуса. От 5 до 10 октомври се очакват дъждове, с максимални температури между 17 и 24 градуса. Повече валежи, 10-20 л/м2, се очакват над западната половина от страната.

Второто десетдневие

В края на първото и в началото на второто десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на места ще превали дъжд. Температурите временно ще се понижат. През следващите дни до края на второто десетдневие температурите ще се задържат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, на места в равнините със сутрешни мъгли. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ.

Прогнозата на Петър Янков - в началото на втората десетневка есента тихо ще стъпва по полята.

От 11 до 13 октомври мъглите в сутрешните часове ще бъдат често явление, а по Черноморието ще стелят ниски облаци. Ще бъде по-хладно с дневни температури от 12 до 16 градуса.

От 14 до 20 октомври ще бъде предимно слънчево и сравнително топло с температури до 20 до 25 градуса. Ще бъде подходящо за туризъм във високите части на планините.

Още: Климат и кафе: Кои сортове за застрашени от изчезване? (КАРТА)

Графика: НИМХ

В края на месеца

В края на периода с усилване на вятъра от северозапад се очаква отново да премине студен атмосферен фронт. На места ще превали дъжд, а температурите ще се понижат.

През първата половина от третото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Облачността ще е разкъсана, значителна над западните райони, където на места ще има валежи, а в равнините ще е мъгливо. През втората половина от периода има вероятност за създаването на валежна обстановка. Температурите значително ще се понижат и ще се доближат до обичайните за края на октомври.

Какво казва Петър Янков - през третата десетневка се очакват повече валежи и чувствително захлаждане с валежи от сняг по високите полета и в планините.

От 23 до 25 октомври се очакват валежи, от 20 до 30 л/м2, повече в западните и в централните райони. По високите западни полета ще вали дъжд и сняг, а в планините сняг.

След краткотрайно спиране на валежите, от 27 октомври от север ще се спуска по-студен и влажен въздух. В периода 28 до 29 октомври се очакват валежи от дъжд и сняг, с чувствително понижение на температурите. Повече по количество ще бъдат валежите в Северна България. Средните максимални температури в населените места се очаква да бъдат от 8 до 13 градуса.

От 30 до 31 октомври краткотрайно ще се затопли. В началото на ноември нова порция студен въздух ще достига до Балканите с валежи от дъжд и сняг.

Още: Кивано - бодливият роднина на краставицата и възможна алтернативна култура в земеделието (СНИМКИ)

Графика: Петър Янков

Характерните особености на октомври

Обикновено, средноденонощните температури постепенно се понижават от 15, 17 градуса в началото на месеца до 7, 10 в края. Въпреки, че денят също намалява в топли и слънчеви дни максималните температури често превишават 20 градуса. Дори има и летни дни в които времето е горещо, а сухият южен вятър повишава живакът в термометрите до 32, 38 градуса. Най-високите температури са измервани в Дунавската равнина - в Горна Оряховица 39 градуса, в Ловеч, Севлиево и Павликени 38, в Русе 37. Най-високата температура през октомври в Плевен е измерена през 1984 година - 38,5 градуса, в Пловдив през 1994 година са измерени 37 градуса, а в София през 1993 година - 33,6 градуса.

За съжаление топлите дни през октомври са рядкост, а зачестяват тези през които времето е мрачно и хладно. За разлика от летните месеци, през този, зачестява влиянието на Средиземноморските циклони. Валежите в повечето случаи са с малка интензивност, но по-продължителни и обхващащи голяма територия. Чести са и нахлуванията на сравнително студени континентални въздушни маси от североизток. Обикновено след такива застудявания в котловинните полета, както и на места в Добруджа и Лудогорието се образуват и първите есенни слани. Най-често това става около 20 октомври, с вероятност над 50%. Веднъж на няколко години в равнинната част на страната превалява сняг. В повечето случаи снегвалежите са слаби и не образуват снежна покривка. Има и изключения - например през 1988 година падат два обилни снеговалежа, като дебелината на снега в нископланиниските райони достига 30 см. Последния по-значителен снеговалеж бе през 1997 година, когато на много места в Северозападна България снежната покривка надмина 10 см, а във Враца и София достигна 20. Тези първи зимни закачки са кратки и снегът бързо се топи.

Все пак нощите са студени, а минималните температури в края на месеца са около и под точката на замръзването. При по чувствително застудяване са отбелязват и най-ниските температури за месеца от минус 1 до минус 6 градуса. Най-студено е било в Трън и Велинград - минус 10 градуса, в Разград минус 9, Троян, Казанлък и Самоков минус 8. В София най-ниската температура през октомври е отчетена през 1920 година минус 6,4 градуса, В Пловдив през 1946 година са измерени минус 5,7 градуса, а в Плевен през 1920 година минус 7,7 градуса.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес