Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски е минал през Ада: Детайли от срещата на украинския президент с Тръмп

28 септември 2024, 10:52 часа • 3476 прочитания

"Той (президентът на Украйна – бел.ред.) е минал през ада. И страната му е минала през такъв ад, през който малко страни са минали – това никъде не се е случвало. Никой никога не е виждал нещо подобно. Това е ужасна ситуация." Това са думи на кандидата за президент Доналд Тръмп, произнесени след срещата на 27 септември с украинския държавен глава Володимир Зеленски в Ню Йорк.

Думите са цитирани на сайта на президентството на Украйна. В нарочно комюнике там съобщиха някои детайли от разговора между двамата. 

Зеленски подробно е запознал Тръмп със ситуацията на фронта, хода на операция "Курск" на територията на Русия и нейните цели, украинските иновации в борбата с руския агресор и непропорционално високите загуби на руската армия.

Още: Тръмп обеща на Зеленски "много бързо" спиране на войната

Освен това са били обсъдени постоянните обстрели на гражданската инфраструктура и важната роля на американските системи Patriot за защита на страната, както и последиците от войната за украинската икономика като цяло.

След срещата Зеленски и Тръмп дадоха интервю за канала FOX News. Тръмп заяви: "Научих много, но мисля, че не съм променил решението си, защото и двамата искаме войната да свърши, искаме справедливо и бързо споразумение". Запитан какво означава за него "справедливо споразумение", Тръмп обаче отбеляза, че е твърде рано да се каже.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес