Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кафето с изтекъл срок на годност - как да го разпознаем

26 юли 2021, 06:45 часа

Кафето може да запази някои от свойствата си от доста гълго време. Ако срока на годност на дадена напитка е изтекла, тя няма да може да се сравнява с прясната. И когато върху кафените зърна се е образувала плесен, по-добре е да се отървете от тях, за да избегнете вредни последствия за здравето си.

Как да разпознаем кафе с изтекъл срок на годност

Кафето на зърна с различна степен на печене губи качеството си постепенно. Производителите обикновено определят срок на годност от 24 месеца във вакуумна опаковка. Ако затворената опаковка се остави много по-дълго, продуктът може да влоши качеството си. Основните признаци, които показват изтекъл срок на годност, включват:

·         слаб аромат;

·         тъмен цвят;

·         омазняване;

·         гранясала миризма.

Срокът на годност на смляното кафе е от 6 месеца до две години. Отворена опаковка се препоръчва да се използва в рамките на две до три седмици. Продуктът със значително изтекъл срок на годност губи вкуса, аромата и цвета си, напитка, направена от такова кафе, може да бъде доста неприятна.

Какво да правим с кафе с изтекъл срок на годност

Ако имате кафе с изтекъл срок на годност и не искате да рискувате да го консумирате, можете лесно да намерите алтернативна употреба. Печените зърна се използват за украса на ръчно изработени пана, апликации и пълнене на декоративни вази.

Утайката от кафе се използва и като органичен тор, който може да се прилага върху легла от моркови и репички, където ароматът ще действа и като средство за отблъскване на вредители. Влажна утайка можете да използвате за ръцете си след приготвяне на храни с чесън или лук, за да се премахне миризмата на такива храни.

Освен това смляното кафе е една от най-често срещаните съставки в антицелулитните ексфолианти и скраб за тяло. Този вид кафе се използва и за борба с бълхите при кучета. В тези случаи утайката се втрива в козината на животните след измиване.

Можете да слагате от утайката от кафе и в саксиите на стайните ви растения. Кафето действа подхранващо и растенията започват буйно да цъфтят и да растат. Това подхранване не трябва да се прави повече от 1 – 2 пъти в месеца. В противен случай можете да повредите растенията.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес