Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ястията за Бъдни вечер – какво задължително да сложим на трапезата

01 декември 2021, 10:05 часа

Наближават едни от най-светлите и обичани празници от годината – Бъдни вечер и Коледа. Това е времето, в което цялото семейство се събира около богато отрупаната трапеза.Топли, мечтани и магични дни, които ни карат да се чувстваме уютно и обгърнати с любов.

Какви ястия е важно да присъстват на празничната трапеза, предстои да разберете от днешната статия.

Ястията за Бъдни вечер, които да сервираме на трапезата си

Едно е ясно – ястията за Бъдни вечер задължително трябва да са постни. Едва на следващия ден човек може да си похапне местно блюдо и всякакви други храни от животински произход.

Лесен тиквеник за Бъдни вечер и Коледа

Ето и с какви ястия да отрупаме масата на този светъл празник:

• Питка;

Тази питка се приготвя от стопанката на къщата. Може да се направи бърза содена питка или друга, като в нея не трябва да се включват продукти от животински произход. Всяка една съставка трябва да е постна. В питката се поставя паричка, която се пада на най-големия късметлия в семейството.

• Мед;

Не забравяйте да сложите и купичка с мед на трапезата си. Поверията гласят, че именно този ценен продукт ще направи така, че животът ви да е по-сладък и да сте работливи като пчелите.

• Лук;

Люспите на зеленчука се свързват с увеличаването на имота. Колкото люспи има по лука, с толкова имане да се видите през новата година.

• Орехи;

Ако орехите са пълни, това значи, че ще сте здрави през цялата година. Ако са празни, ще боледувате.

• Чесън;

Чесънът се слага, за да прогони злите духове.

• Сушени плодове или ошав;

• Варено жито;

Приготвя се и варено жито по рецептата, която най-много ви се нрави.

• Лозови или зелеви сарми;

Задължително на Бъдни вечер се сервират постни сармички на масата. Можете да ги приготвите от зелеви или лозови листа, в зависимост от предпочитанията ви.

• Тиквеник;

Не забравяйте да изпечете вкусен и домашен тиквеник, който да разпръсне аромати на орехи, канела и тиква.

• Пълнени чушки с ориз или боб;

Отново става въпрос за постно ястие. Чушките е добре да са сушени. Можете да направите пълнеж от предварително сварени ориз, булгур или боб.

• Варени гевречета.

Тези гевречета се приготвят за коледарите, които по традиция посещават домовете на хората.

Бъдни вечер е вълнуващ празник, който прави така, че в сърцата на хората да се настанява повече вяра и любов. Има нещо много специално в този ден от годината – магия!

На трапезата се слагат ошав, стафиди, ядки, те са символ на зачатието и раждането на нов живот.

Не забравяйте да декорирате трапезата с дрянови или елхови клонки. В огнището се слага възможно най-голямото дърво, наречено бъдник. Поверието гласи, че бъдникът трябва да е отсечен от самия стопанин и трябва да е толкова голям, че да може да гори чак до сутринта. Вярва се, че той ще закриля домочадието през цялата година и ще го пази от болести.

Сложете най-красивите усмивки върху лицата си и се пригответе за едни от най-светлите и вълнуващи празнични дни. Остава по-малко от месец!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес