Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ястията, към които задължително се добавя ДАФИНОВ ЛИСТ

23 февруари 2022, 12:30 часа

Дафиновият лист е познат още от древни времена и тази подправка е била почитана като свещена.

Още в миналото растението е било добавяно основно към по-пикантните ястия. За подправянето на ястията се използват сушените листа на растението. Не е препоръчително обаче да се прекалява с количествата, един лист е напълно достатъчен. Той се поставя по време на готвене и при самото сервиране се отстранява, тъй като вкусът му е горчив и може да предизвика неприятно усещане.

Кога да го добавим към ястията, които приготвяме?

Свикнали сме да добавяме тази подправка към яхнии с картофи, риба, ястия с боб и много други.

Как можем да прочистим тялото си с дафинов лист?

Това растение си хармонира отлично с лук, чесън, бахар, черен пипер, оцет, хвойна. Ако готвите овнешко месо или дивеч, задължително добавете едно – две листа от подправката и няма да съжалявате.

Дафиновият лист е считан за чудесен консервант и поради тази причина се добавя към туршии, маринати, консерви, а дори и към виното.

Добре е обаче да знаете, че растението може да раздразни лигавицата на стомаха и затова не се препоръчва на хора, които имат чернодробни и стомашни заболявания. Най-добре да се избягва, ако съществуват подобни оплаквания.

У нас дафиновият лист се използва не само като подправка, но и в народната медицина. Това растение способства възбуждането на апетита, както и успява да помогне на хора, страдащи от астма или бронхит.

Запомнете, че с количествата не бива да се прекалява. Едно листо е напълно достатъчно, ако готвите ястие за 4 – ма души. Ароматът на дафиновия лист е силен и натрапчив и затова много трябва да се съобразите с това!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес