Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извор на здраве: Как термалната вода помага в грижата за вашите зъби?

07 март 2023, 12:44 часа

Много хора са чували за термалната вода. Вярно е, че основно се възприема като нещо като спа процедура или като компонент на козметиката. Но малко хора знаят, че помага за поддържане на здрави зъби и венци. 

Термалната вода е истински източник на изцеление, полезна е при много заболявания: както за тяхното лечение, така и, разбира се, за профилактика.

По света има много термални извори, много от тях се намират на наша територия. Има дори такова нещо като "термичен туризъм", когато хората идват не само да се отпуснат, но и да подобрят здравето си благодарение на тази прекрасна вода. Този вид туризъм съществува от дълбока древност и има много исторически доказателства за това има по нашите земи. 

Зъболекар: Ще имате здрави зъби до 90-годишни, ако правите това всеки ден

Какво е термална вода?

Термалната вода е вода, добита от подземни горещи извори. Оттук и името - от френската дума termal "топлина". Температурата на термалната вода варира между 37 и 42 градуса.

Именно нейната топлина е важен детайл, защото позволява на полезните минерали да се разтварят по-добре. Топлината осигурява смесването им с водата, насищайки водата със соли и микроелементи, поради което има лечебен ефект върху човешкото здраве. Самият процес на насищане с минерали възниква, докато водата се движи от дълбините на земната кора към източника.

Ползите за здравето от термалната вода

Ползите от всеки източник могат да се различават - в зависимост от региона и съответно от полезните вещества, които се съдържат във водата. Но има и общи свойства за човешкото тяло:

Помага за засилване на кръвообращението. Термалната вода съдържа голямо разнообразие от минерали, включително калций и натриев бикарбонат. Те се усвояват от тялото, като подобряват притока на кислород и кръвообращението.

Грижи се за кожата. Водата е едно от най-добрите средства за кожата. Термалната вода не само овлажнява, но и я подхранва с полезни микроелементи.

Стоматолог разкри как да избелим зъбите, без да повредим емайла

Намалява стреса. Термалната вода е полезна и за психическото здраве поради минералите, които съдържа. А ваните с такава вода помагат за отпускане на мускулния тонус.

Помага за предотвратяване на респираторни заболявания. Полезен е при заболявания като астма, хроничен бронхит и алергични респираторни заболявания поради йод, сяра и въглероден диоксид.

Като цяло ползите от тази вода са много широки - тя е наистина вълшебна. И в допълнение към всички по-горе точки, нейната магия се простира и до устната кухина, въпреки че по някаква причина това не е толкова широко известно.

Термална вода за зъби

Водата е много важна не само за здравето на организма като цяло и за кожата, от нея зависи и състоянието на нашите зъби и венци.

Благодарение на идеалния pH баланс и минерален състав, термалната вода:

  • неутрализира вредните бактерии;
  • регулира киселинността на слюнката;
  • успокоява и овлажнява лигавицата;
  • предотвратява развитието на заболявания на устната кухина;
  • реминерализира емайла.

Разбира се, всичко зависи от състава на водата. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес