Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изхвърлете ги: 11 храни, които предизвикват ЦЕЛУЛИТ

27 май 2023, 11:15 часа

Не е изненадващо, че вече има много начини да се отървете от целулита - от правилната диета до редица процедури в козметичните салони. Най-ефективният начин обаче е да елиминирате определени храни от диетата си. Оказва се, че някои хранителни вещества (и храни, които са богати на тях) влошават външния вид на кожата, дори и да продължавате да извършвате постоянно разкрасителни процедури.

Ето кои са те и защо да ги изключите от менюто си … ВЕДНАГА!

Месни полуфабрикати и сирена

Една стандартна порция месни полуфабрикати съдържа до 790 милиграма натрий, което е една трета от препоръчителната дневна доза, която, честно казано, често надвишаваме. И някои сирена не правят изключение. Например, сортове като фета имат 400 милиграма сол на порция от четвърт чаша. Работата е там, че деликатесите, беконът и сирената причиняват задържане на вода, а подуването на корема и наднорменото тегло правят целулита по-забележим.

Извара

Изглежда, че връзката между изварата и целулита не може да съществува. Но въпреки факта, че обичайното ястие за закуска няма солен вкус, една купичка от него съдържа почти 700 милиграма натрий - повече от една трета от това, което трябва да приемате през целия ден.

Как да се храним, ако страдаме от целулит? Най-ценните съвети!

Консервирана супа

Консервираната супа може да бъде лесно решение за обяд или дори вечеря, защото може да е трудно да отделяте време за готвене. Тези супи обаче, както и преработените храни, са с високо съдържание на сол, а дехидратацията кара несъвършенствата на кожата да изглеждат по-изразени, отколкото са в действителност.

Сос за барбекю

Когато добавяте сос BBQ към пилешкото месо, вероятно сте наясно, че добавяте повече сол към порцията. Но знаете ли, че в същото време консумирате повече от половината от дневния си прием на захар? Точно така: две супени лъжици сос за барбекю съдържат до 15 грама от сладкия продукт. За да е още по-лошо, по-голямата част от него идва от високофруктозен царевичен сироп - добавка, която доказано възбужда апетита. И лошите новини не свършват дотук: Прекомерните количества захар могат не само да ускорят качването на килограми и в резултат на това - появата на целулит, но и да повишат нивата на кръвната захар, принуждавайки организма да произвежда хормона за съхранение на мазнини - инсулин.

Соев сос

Забелязвали ли сте някога, че след рулца и суши със соев сос стомахът ви леко се подува? Това е така, защото тялото задържа вода след богата на натрий храна. А дънките, които вече не са толкова свободни за вас, намаляват притока на кръв и правят целулита още по-забележим.

5 симптома за появата на целулит

Малки хлебчета

Склонни сме да ограничаваме консумацията на пържени картофи, но има няколко по-малко очевидни храни, които също имат отрицателен ефект върху тялото ни. Повечето хора не знаят това, но бейгълите са един от най-големите източници на сол. В зависимост от вида на хлебчетата, само в едно хранене може да получите до 600 милиграма натрий.

Газирани напитки

С всяка изминала година целулитът става все по-агресивен и това се дължи на факта, че тялото ви произвежда все по-малко колаген - протеинът, който поддържа външния вид на гладката кожа. За съжаление, тъй като това е естествена част от стареенето, няма начин да обърнете процеса. Намаляването на захарта обаче може да помогне. Въпреки че тази съставка се съдържа в почти всички храни, тя е най-разпространена в подсладените напитки, като преработени сокове, енергийни напитки и газирани напитки.

Бял хляб

За да се отървете от целулита, експертите предлагат да се изключат продуктите от бяло брашно като белия хляб. Защо? Организмът превръща рафинираните въглехидрати в захар, а след това в глюкоза - хранително вещество, което уврежда колагена, поради което целулитът изглежда много по-зле.

Малко парче полуготова торта

Може би е по-добре да изядете едно парче, отколкото цяла торта, но този подход не прави сладките закуски по-здравословни. Някои малки сладкиши могат да съдържат до 42 грама захар - хранително вещество, което се свързва с увеличаване на теглото и разграждането на колагена - два фактора, които могат да влошат появата на вдлъбнатини и бръчки.

Пица

Една от най-честите причини за целулита е лошият приток на кръв. Диетата с високо съдържание на нездравословни мазнини може да забави кръвообращението и снабдяването с кислород. В резултат на това съединителната тъкан отслабва, което прави вълничките по кожата по-видими. Избягвайте храни с високо съдържание на наситени мазнини, които запушват артериите, за да поддържате притока на кръв. Според Харвардското училище по обществено здраве пицата и сиренето са основните източници на наситени мазнини. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес