Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята на черния пипер - най-важната и недооценена подправка в света

29 юни 2023, 12:44 часа

Как араби, малабарци и португалци оформиха света в търсене на „черното злато“? От древността империи са се издигали и падали в търсене на една проста подправка: черен пипер. Хората в различни епохи са създавали политики, култивирали са търговски мрежи и са участвали в конфликти в преследване на зърна черен пипер, които често са ценяли колкото или дори повече от златото и скъпоценните камъни.

Винаги „кралят на подправките“, пиперът е бил най-търгуваният подобен продукт в човешката история. Понякога той съставлява 80% от обема на търговията с подправки, както учените са оценили чрез изучаване на корабокрушения, манифести, пристанищни документи и дневници.

Пренебрегван днес, пиперът е играл важна роля в човешките дела от хилядолетия. Лекарите в Южна Азия са го използвали за лечение на редица заболявания, докато са създавали Аюрведа. В Египет, след като фараонът Рамзес II умира през 1224 г. пр. н. е., неговите мумификатори поставят по едно зърно черен пипер във всяка от ноздрите му. Хората в древна Гърция и навсякъде от Иберия до Индия са го използвали като валута, като същевременно са го ценяли толкова, колкото всеки луксозен продукт в предмодерния свят.

Римляните са го консумирали изобилно във всяка сфера на живота и са създали една от най-ранните, най-значимите сделки на дълги разстояния в историята, когато са се занимавали директно с производителите на пипер на Изток. Освен това римляните са използвали пипера като символ на власт - събирайки го като императорски данък на върха си и го изплащайки на нахлуващи племена, за да търсят мир по време на техния упадък.

Арабите го наричат Малабар: „земята на планините“

В тази югозападна ивица на Индия, сега в Керала, хората са събирали пипер в горите в продължение на хиляди години. В крайна сметка те започват да го култивират, събират и търгуват като стока. Регионът запазва своето специално място на пазара на пипер от векове и никой не може да се конкурира с количеството, качеството или мистиката на Малабар.

Черен пипер- защо тази подправка е много полезна

Векове след като европейците откриват земите на пипера, имперските власти, корпоративни служители и регионални владетели от всякакъв спектър са превърнали подправката от престижен продукт с подправка за всички. Разпространявайки търговията с пипер по целия свят през последните пет века, производителите и търговците увеличиха предлагането, продадоха подправката на повече пазари и намалиха нейната стойност. Дори ако цената на черния пипер не винаги е била по-ниска, отколкото в различни моменти в миналото, той е загубил и никога не е възстановил наистина ценния си статус сред другите стоки.

Озовавайки се на всяка маса и във всяка кухня по света, пиперът някак си загуби част от силата си.

Събирайки черната подправка по пътя си нагоре и предавайки я по пътя си надолу, сякаш за да отбележат възхода си и да обмислят упадъка си с торбички черен пипер, всички от римляните и византийците до малабарците и яванците са я използвали за спасяване на капитали.

Пиперът също е свързвал хората по време и след конфликт. Митовете настрана, търговците в Средиземно море търгуват помежду си християни или мюсюлмани, италианци, гърци или араби в разгара на войните, на фона на грабежи и в десетилетията след имперските завоевания.

Гответе с тази подправка - Тя е цяр за организма

В продължение на векове историята на всяко зърно черен пипер е била историята на всички народи, които може да са се докоснали до него. За всеки страж, който консумирал пипер в граничните райони около Стената на Адриан или монах от Нортумбрия, който давал подарък от черен пипер на смъртния си одър, имало кралско или благородническо угощение с подправена с пипер риба и пийване на подправено с мед вино.

Въпреки че са известни като обичани или разчитащи на черната подправка, арабите, малабарците и португалците не са единствените, които са изградили своята власт и просперитет с нея. И все пак те са сред малцината, които наистина променят света в преследването на пипера, тази проста и зашеметяваща подправка.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес