Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Истина или мит е, че суровоядството може да лекува

06 януари 2022, 17:15 часа

Човек е това, което яде и много хора, уповавайки се на този принцип, искат да знаят дали храната може да ни отърве от болести и здравословни проблеми. Според мнозина това е напълно възможно, ако човек се отдаде на суровоядството.

Суровоядството се основава на консумацията на сурова храна. Ползите, които то носи включват здраве, лекота в мислите, действията, тонус и енергия. В емоционален аспект – усещане за хармония и спокойствие, по-силна аура и енергия. Недостатъци биха се появили, ако се премине рязко от нездравословен начин на живот към суровоядство. Тогава тялото ще започне усилено да изхвърля токсини и може да се стигне до главоболие, поява на кафяви петна по кожата, подут корем или гадене.

Когато искате да се храните по този начин, менюто ви трябва да включва сурови плодове, зеленчуци, ядки, домашната храна също е позволена. Всъщност суровата храна трябва да заема 80% от порцията, а 20% остават за готвената храна. Елиминирайте месото и месните храни, рафинираните продукти, бялата захар, солта, брашното, нишестето и храни с добавени консерванти и всякакви други елементи. По-трудно е храненето със сурови продукти през зимата, когато тялото не се задоволява единствено със салати и плодове, а има нужда и от домашно приготвена храна.

Суровоядството може да забави значително стареенето, поддържайки ви свежи и енергични. Имунитетът укрепва, токсините се изхвърлят от тялото. Суровите зеленчуци, плодове, ядки и семена са пълни с витамини, минерали, хранителни вещества и антиоксиданти, от които организмът има нужда.

Ако се храните предимно с готвена храна, с течение на времето запасите ви от ензими ще намалея, а те са в основата на метаболизма. Без тяхното съществуване тялото се разболява, губи енергия и старее. Ензимите се унищожават, когато храната се подлага на високотермична обработка. За да не се случва това, е хубаво преди основното ястие да хапнете салата от зеленчуци.

Един ден на суровоядеца би изглеждал долу-горе така: закуската включва смути от плодове или зеленолистни зеленчуци с ядки и семена. Обядът се състои от обилна салата, а вечерята от нещо малко и леко – фреш, чай, плод, шепа ядки. Може да хапвате 3-4 пъти дневно. Сутринта може да започнете с мюсли, плодове с ядково мляко, ленено семе или друго. Обядът е салата, а вечерта – нещо по-леко като зеленчукови кюфтенца, сурова пица и други.

Ако искате да се храните по този начин, е важно да го направите постепенно. Добавяйте повече зеленчуци и плодове към менюто си. Слушайте тялото си и неговите нужди, за да бъдете здрави, енергични и млади!

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес