Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които НЯМАТ срок на годност

10 януари 2022, 12:15 часа

Дали сте студенти, които искат да запазят продуктите си за дълго, или просто искате да имате запас на нещо дълготрайно вкъщи за всеки случай – това са храните които нямат срок на годност. Можете да ги сложите в шкафа или в хладилника и да ги консумирате след години отново със същите качества.

Никога не консумирайте яйца с тези храни и напитки

Мед

Течното злато на света. Той е антибактериален и поради съдържанието си на захар не се разваля. Истинският мед се захаросва, но запазва всичките си полезни качества. Има сведения за пчелни пити открити в Древен Египет на повече от 4 хиляди години, които са годни за употреба и до днес.

Овес

Изсушен и пакетиран той издържа до 3-4 години. Изключително полезен, тъй като чисти плаките от организма, набавя фибри и стимулира перисталтиката. Полезен при хора с висок холестерол, които са склонни към образуване на плаки в кръвоносните съдове.

Чия и ленено семе

Както повечето бобови култури, така и зрънцата на чията нямат срок на годност. При съхранение на сухо тя запазва свойствата си с години. Богата е на омега мазнини също като лененото семе и бързо става готова за консумация потопена във вода или мляко.

Подправки

Сушените подправки издържат дълго в шкафовете ни без да променят вкуса си и да се развалят. Сол, чубрица, смлени стръкове босилек, розмарин и тн.

Кокосово масло

Ако кокосовото масло е екстра върджин или студено пресовано, а не рафинирано, неговият срок на годност става почти вечен.

5 храни, които са по-силни от лекарствата срещу безсъние

Червено вино

Червеното вино съдържа множество антиоксиданти и ресвератрол, които се развиват с течение на отлежаването му. Както казват – „Виното става по-хубаво с времето“. То повишава нивата на липопротеини и се грижи за синтеза на добър холестерол.

Сушено месо

Това е може би любимата храна тип снкас за туристи и пътуващи, заради богатото си съдържание на протеин и високия срок на годност. Месото се пуши и изсушава, което прави срока му на годност между 3-4 г.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес