Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които никога да не ядете след изтичането им на срока на годност

23 ноември 2021, 12:45 часа

Храните са с определен срок на годност с цел той да ориентира потребителите до кой момент би било безопасно да консумират определените продукти. Все пак има храни, които преспокойно могат да се ядат и след като изтече препоръчителният им срок.

Има обаче и такива продукти, които не трябва в никакъв случай да слагате в устата си, ако са с изтекъл срок. Консумацията им е опасна за здравето и би могла да предизвика големи проблеми.

Яйца

Те могат да издържат не повече от 2-3 седмици в сурово състояние. Това е срокът, ако се съхраняват правилно и няма нарушения по черупката. Ако не са съхранени правилно, още преди изтичане на срока на годност може да са заплаха за здравето, защото крият риск от заразяване с различни бактерии.

Меко сирене

Твърдото сирене вече е зряло. То е с по-траен хранителен продукт, а меките пресни сирена са с по-кратък период на годност. Не трябва да ги консумирате, след като изтече срока им или ако усетите нетипична миризма. Те представляват хранителна среда, подходяща за размножаване на опасни бактерии.

Сосове в буркани

Ако сте любители на горчица, кетчуп, майонеза или други подобни на тях сосове и подправки в буркан. Бъдете много внимателни със срока им на годност. На бурканите обикновено са описани срокове, които важат както преди, така и след отварянето на продукта. В случай, че сте го отворили, тогава срокът се скъсява значително и може да се окаже, че хапвате сос с изтекъл срок. Това може да ви причини сериозни проблеми.

Картофена салата

Яйчените и картофени салати са с кратък срок на годност, защото създават условия за развитие на микроорганизми. Те могат да бъдат опасни за здравето.

Студенопресовани сокове

Зеленчуковите и плодови прясно изцедени сокове са изпълнени с витамини и с минерали. Те се консумират възможно най-скоро след изстискването им. В състояние са да причинят стомашно-чревни проблеми или сериозни бактериални инфекции, най-вече ако са купени от магазин за пресни сокове и са опаковани отдавна.

Прясно месо

Когато месото се съхранява охладено, то трябва задължително да се консумира задължително преди изтичане на срока на годност. Даже и препичането му не е достатъчно, ще сте изложени на потенциални зарази заради размножилите се бактерии в него.

Кайма

Каймата, по същия начин, като пресен месен продукт непременно трябва да се консумира в срок.

Деликатеси

Най-вече пресните колбаси също принадлежат тази графа. Те са среда за развитие на вредни микроорганизми. Трябва да сте особено внимателни с колбасите на щанда с нарязани деликатеси, защото там е особено вероятно продуктите да са престояли доста дълго извън опаковката си, а условията може да са недостатъчно добри.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес